Av Sandefjords Blad tirsdag 2. september går det fram at fylkesmann Erling Lae er bekymret for Tønsbergs framtid dersom fylkene forsvinner og det i stedet dukker opp en region bestående av Buskerud, Telemark og Vestfold.

Jeg vil berolige fylkesmannen. Dersom han ser litt lenger enn sin nesetipp, og kanskje tester sin logiske sans, kan det dukke opp overraskede løsninger på dette spørsmål.
Alle vet at tre fylkeshovedsteder i en slik sammenheng, Skien, Drammen og Tønsberg, vil sloss for å bli den nye regionhovedstaden. Bare én kan i tilfelle vinne, to vil bli skuffet. Etter min mening kan alle de tre byene glede seg over sin nåværende posisjon som byer med fylkenes sykehus og samt andre sentrale institusjoner i fylkene. Det kan forbli som det er.

Fylkesmannen i Vestfold kan nemlig dukke opp med en ny løsning på dette sentrale og vanskelige spørsmål. Han kan  ta utgangspunkt i at både Skien og Drammen ligger i utkanten av regionen, med lange avstander, men i hans eget fylke Vestfold kan det dukke opp en ny storby, Sandefjord eller SAS (Sandefjord, Andebu og Stokke, journ.anm.), med en befolkning på mer enn 60.000 innbyggere som har alle forutsetninger for å bli den nye regionens hovedstad. Jeg minner om at Drammen i dag har vel 65.000 innbygger, Skien har vel 53.000 og Tønsberg har vel 41.000. Alle kan vokse, men SAS ligger langt framme i denne sammenheng.

Jeg minner fylkesmannen om en del argumenter for SAS.

Den nye storbyen ligger midt i regionen med korte avstander til alle. Storbyen vil ha regionens eneste internasjonale flyplass, Torp, ha en av regionens få internasjonale fergeanløp. Ikke minst er det viktig at byen har en hotellkapasitet med møtelokaler i internasjonal toppklasse.

Den nye storbyen har en grunnsolid økonomi. Jeg vil forslå at vi stiller Tivolitomta til gratis disposisjon til et Regionshus. Et storslått senter, rett bak Hvalfangstmonumentet, med fronten mot sjøen.

Se oversikten over de mange gode og dårlige ideer for Tivolitomta i fire tiår

Til slutt vil jeg minne Fylkesmannen om at Paven i Roma har sagt at av alle uvsentligheter i verden er fotball det viktigste. Dersom Odd og Strømsgodset skal til Vestfold for å spille toppfotball neste år, er det den nye storbyen som er det eneste mulige stedet i fylket vårt.

Jeg er sikker på at vår ordfører, Bjørn Ole Gleditch, vil invitere Fylkesmann Lae til en utfyllende presentasjon av de store muligheter som åpner seg.

LES OGSÅ: