Derfor må barn bli hørt

Det å gå på skolen skal aldri måtte føles som å være på krigsstien, skriver leserbrevforfatteren.

Det å gå på skolen skal aldri måtte føles som å være på krigsstien, skriver leserbrevforfatteren. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Som barn opplevde jeg å bli avvist etter å ha fortalt en voksen om min egen opplevelse med mobbing. Det fikk konsekvenser jeg lever med i dag. Derfor er det så uendelig viktig at ethvert barn føler seg sett og hørt.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Jeg hadde blitt stoppet av noen eldre gutter på en åpen plass på skolens område i storefri. De kalte meg alle de styggeste navnene de kunne komme på før de dyttet meg ned i grusen og gikk videre. Da jeg fortalte den voksne om det som hadde skjedd, ble hendelsen bagatellisert og det ble foreslått at jeg kanskje hadde stått i veien for dem eller at jeg hadde provosert dem på en eller annen måte. Det var den første gangen jeg fortalte noen om mobbingen.

LES SAKEN HER: Emilie (21) snakker ut om depresjonen: – Håpet om at ting en dag skal ordne seg har aldri virket fjernere

Et barns aller viktigste oppgave i denne verden, er å være et barn. Å bruke friheten de blir gitt til å leke, utforske og lære. Skolens oppgave er å sørge for at alle elever får erfare læring, utvikling og får utnytte sitt fulle potensial i et trygt og likeverdig miljø som fungerer til fordel for elevene.

Det kan ikke understrekes nok hvor viktig og nødvendig følelsen av trygghet er for et barns oppvekst. Det å gå på skolen skal aldri måtte føles som å være på krigsstien. Ikke her, ikke i Norge. Det høres kanskje litt dramatisk ut, men ifølge elevundersøkelsen for 2018 er det virkeligheten for minst 27300 elever som svarte at de blir mobbet. Selv om det tilsvarer en nedgang fra rundt 29000 mobbeofre i 2017 og helt klart er et steg i riktig retning, velger jeg å leve i en verden hvor ett mobbeoffer er ett mobbeoffer for mye.

Skoler innfører stadig nulltoleranse og andre kreative tiltak som skal bidra i kampen mot mobbing. Selv om det sikkert fungerer for noen, er det viktig å alltid ha i tankene at ingen som utsettes for mobbing er like. Det som fungerer for noen, fungerer ikke nødvendigvis for alle. Mennesker besitter ulike reaksjonsevner. Der noen gråter, ler andre. Der noen eksploderer av sinne, klarer andre å beholde roen.

Og der noen holder fast, velger andre å slippe tak. Derfor er det ekstremt viktig at dette tas i vurdering når tiltakene utvikles. På samme måte som mennesker er ulike, burde også tiltakene kunne tilpasses til å møte den enkeltes behov.

Jeg tenker ofte at livet mitt kunne vært fri for en god del av angsten og depresjonen jeg lever med i dag om min situasjon hadde blitt bearbeidet tidligere. Jeg tviler på at jeg er alene om den tanken.

Derfor skal det påpekes at det å satse mer på oppfølging av mobbeofre ikke bare vil være profitabelt for skolemiljøet, men også for den enkeltes videreutvikling som menneske. Ifølge statistikk fra folkehelseinstituttet, har barn og unge som utsettes for mobbing betydelig økt risiko for å utvikle psykiske problemer. Risikoen er ofte dobbelt så høy eller mer, blant mobbeofre enn blant de som ikke har blitt mobbet. De psykiske problemene varer som regel i lang tid, ofte følger de den som har blitt mobbet gjennom hele livet.

LES OGSÅ: Birgitte (30) sto opp for mobbeoffer på bussen: – Da de begynte å kaste ting på henne klarte jeg ikke la det passere

Dermed er det sannsynlig at ved å steppe opp innsatsen på mobbefronten, vil vi kunne se tydelige psykiske helsefordeler i samfunnet med tiden.

Mobbingen fortsatte, men jeg fortalte det sjeldent til noen andre i ettertid. Flere ganger har jeg tatt meg selv i å rettferdiggjøre alt som hendte meg ved å gjenta de samme ordene det voksne mennesket sa til meg den gangen. Kanskje var det min feil? Kanskje var det jeg som måtte ta meg sammen? Vi må derfor bli flinkere til å ha tillit til barn og unge som er modige nok til å ha tillit til oss. Mobbeofre har sjeldent noe å vinne, men mye å tape på å stå fram. De fortjener i det minste å bli trodd.

ANDRE MENINGER:

Hvor stort tenker vi egentlig? 

Nå må det ryddes plass til høyhus! 

Veit du ikke hva sperm er? 

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.