Dette er kjernen i leserinnlegget som alle fastlegene på Sandefjord Helsepark undertegnet. I tillegg fikk Sandefjords Blad et spark fordi legene ikke fikk positiv omtale når de først etablerer et slikt tilbud.

Jeg er sikker på at mange pasienter vil oppleve at enda et treningstilbud i Sandefjord er bra. Akkurat dette har heller ikke jeg reagert på. Det er først og fremst det alle fastlegene på Sandefjord Helsepark velger å ikke fortelle som er problematisk. Legene hopper nemlig lettvint bukk over flere forhold.

LES HVA SANDEFJORD HELSEPARK SVARTE HER: Om å snu ting på hodet

1. Påstand: Pasientene trener ikke. Statistisk stemmer det at mange pasienter ikke trener. Det betyr ikke at hver enkelt pasient ikke trener. Når jeg dokumenterer min egen trening, kan fastlegen velge å tro meg. Eller legen kan velge å be meg trene bedre, annerledes eller bytte trener. Legen var medeier i den nye treningsklinikken, og hun vervet kunder. Til tross for at jeg fortalte henne hvordan jeg trente. Det er problematisk.

Etter oppslaget i Sandefjords Blad sist lørdag har jeg blitt oppringt av flere som sier de ble presset på samme måte. Selv om vi skulle trekke fra litt for godt vennskaps skyld, er jeg ikke i tvil: Ikke alle legene på Helseparken er varsomme nok.

Selv går jeg hver dag med høy puls så sant jeg ikke er syk. Jeg passerer lett 10.000 skritt, noen dager også 20.000. Dette fikk fastlegen se. Pulsen er selvfølgelig ikke like høy som da jeg var ung, men den logges i treningsappen. Alle operasjonene i hodet gjør at jeg ikke tar sjansen på løping eller kontaktidrett. Ennå. Jeg har to turer til sykehus som minne etter å ha svimet av.

Jeg trener styrke tre ganger i uka. Jeg får veiledning hos fysioterapeuten min en gang i uka. Dette fikk fastlegen også høre.

Da jeg var aller sykest, gjorde jeg ikke noe av dette. Da jeg begynte å trene på studioet til fysioterapeuten min, klarte jeg ingenting. Grunnen var åpenbar. Sykehuset hadde to ganger fortalt meg at jeg ikke kom til å overleve kreften. I dag er situasjonen en helt annen. Og jeg trener.

LES CVICTOR SKIMMELANDS OPPRINNELIGE LESERBREV HER: Når fastlegen driver mersalg

2. Påstand: Det finnes ingen andre, gode tilbud i Sandefjord. Fordi Vestfold og Telemarks desidert største by ikke har andre, gode tilbud, måtte legene på Helseparken etablere eget. Den påstanden faller på sin egen urimelighet. Jeg er overrasket over at ikke fysioterapeuter og profesjonelle treningssentre allerede har reagert.

Jeg fikk kreft i 2015. Jeg hadde ofte samtaler med fastlegen på Sandefjord Helsepark mens jeg fikk behandling på flere sykehus. Etter skadene fra mange operasjoner, fikk jeg råd av fastlegen om å benytte en fysioterapeut med tilleggsutdanning for kreftpasienter. Klinikken hadde eget treningsstudio nettopp her i Sandefjord. Den gangen måtte man få henvisning fra lege.

Det finnes flere klinikker i byen med god kompetanse. Jeg bruker likevel samme fysioterapeut i dag og er meget fornøyd.

Nå spør jeg: Vil legene på Sandefjord Helsepark slutte å henvise til spesialistene i Sandefjord fordi de «ikke er gode nok»?

LES SAKEN HER: Følte seg presset av fastlegen

3. Påstand: Det er ikke noe problem at fastleger er medeiere i et tilbud de gir pasienten. Spørsmålet ble ikke berørt av fastlegene på Sandefjord Helsepark, så altså står dette som et faktum. Etisk er det et problem. At legen har andre økonomiske interesser, er i seg selv ikke problemet. At legen sterkt oppfordrer pasienten om å bytte fra kompetente tilbud til seg selv, blir et problem.

Det er ikke nok å forsvare seg med at legene KUN gir et tilbud til pasienten. Opplever JEG å bli presset, er jeg bekymret for hva mindre sterke pasienter kan oppleve.

Jeg har altså fått telefoner fra flere pasienter på Sandefjord Helsepark den siste uken. Ingen av dem tør å klage. De er redd for å miste fastlegen sin. Jeg håper de tar feil og at jeg ikke trenger å være redd for det samme. Jeg fikk også melding fra en som sarkastisk takket for forbrukeropplysning, men han representerer nok ikke flertallet.

Hvis fastlegene ved Sandefjord Helsepark ikke ser problemet med sammenblanding av legepraksis og butikk, bør kanskje Helsetilsynet hjelpe dere. Dere selv gav meg tipset sist lørdag.

Sandefjords Blad gjør jobben sin når de løfter fram saker som dette. Det er ikke nødvendig å klage på manglende positiv omtale av treningstilbudet. Avisa skal være innbyggernes talerør, ikke næringslivets. Næringslivet kan betale for annonsering.

ANDRE MENINGER: