– Samarbeid er den nye konkurransen

Av
Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

Vi heier på de friske målene til «Nye Sandefjord». Men selv høye og mørke storkommuner må samarbeide med andre.

Før i tiden holdt bedriftene kortene tett til brystet. De hadde strategier og rutiner ingen andre skulle få vite om. Hemmeligheter. Her ser vi nå en stor endring.

Visst er det knallhard konkurranse der ute, men de siste årene har vi både hørt, lest, sett og – forhåpentligvis – lært at vi står sterkere når vi står samlet. Vi blir bedre av å dele.

Det er mange som har erfaringer rundt dette. Bankfolk og eiendomsmeglere har for lengst funnet sammen. Entreprenører og eiendomsutviklere likeså. I mange år har eiere av bilforretninger skjønt at det er lurt å etablere seg i nærheten av andre bilforretninger, og nå i nyere tid har gründere begynt å sitte sammen i åpne kontorlandskap.

Vi trenger ikke gå lenger enn til sosiale medier. Vi deler alt – hele tiden.

Min opplevelse er at mange av de aktørene vi møter i vårt daglige virke – enten de kommer fra kommuner eller foreninger, skoler eller bedrifter – ønsker å samarbeide og dele.

– Vil se mer i nye SAS

I SNF har vi to ferske eksempler på samarbeid; Grenseløse muligheter og Gründerhuset. I begge prosjekter bidrar Sandefjord kommune og næringslivet 50/50.

Grenseløse muligheter, med Tenk stort, tenk Sandefjord-kampanjen, setter nå byen vår på kartet for alvor. Og vi ser allerede at vi som holder til på Gründeriet – og jobber innen vidt forskjellige bransjer – har mye å tilføre hverandre.

Nøkkelordet her er spleiselag! Private initiativ og kreativitet koblet sammen med offentlig tyngde og forutsigbarhet. Vi får til mye sammen!

Jeg håper å se enda flere prosjekter i Nye Sandefjord, men utgangspunktet kunne nok vært noe bedre. Det går ikke en dag uten at vi leser om behovet for omstilling og innovasjon. Det er tøffe tider i noen bransjer, og både bedrifter og enkeltpersoner er satt på sidelinjen.

Dette gjelder ikke bare i oljebyen Stavanger, vi ser det her i Sandefjord også. Men – og det er et stort og positivt men – vi er heldige som har mange bein å stå på.

Vi har en bredde og et mangfold i næringslivet som vi kan være glade for, og derfor er det så inspirerende og gledelig at prosjektledelsen i Nye Sandefjord kommune har ambisjoner om å bli blant landets beste på næring. Snakk om å tenke stort!

– Løft blikket

Nye Sandefjord kommune har alt som skal til for å nå et slikt mål. Med Stokke, Andebu og Sandefjord under samme fane, får vi god spredning i bransjer, tilgjengelige næringsarealer, solid økonomi, sunn drift, gode offentlige tjenester, egen flyplass, flott motorvei, perfekt beliggenhet, engasjerte politikere og stolte innbyggere.

Vi må også løfte blikket utover oss selv. Legge til rette for offentlig/privat samarbeid. Starte flere spleiselag og sette i gang nye prosjekter. Samarbeide med nabokommunene, Grenland og Kongsberg og andre om viktige saker som infrastruktur, klynger, innovasjon og ikke minst Høyskolen i Sørøst-Norge.

Les også: Først kom de hjem til jul, så kom de hjem til jobb!

– Viktig å dele

Vi må gjøre mye hvis vi skal opp i norgestoppen, så det er viktig å dele på oppgavene. Mens politikere og administrasjon gjør sitt og arbeidstakerne i bedriftene legger inn sine timer, skal vi i SNF bidra på vår måte.

Vi skal bruke våre arenaer til å løfte fram de gode eksemplene, ta initiativ, bygge nettverk, være sparringspartnere og fødselshjelpere, utfordre og framsnakke.

Sammen med våre 370 medlemsbedrifter og mange gode samarbeidspartnere skal vi bygge broer og få den positive «driven» som preger Sandefjord til å fortsette.

Helt til slutt; vi i SNF tenker stort, vi tenker nytt, vi tenker samarbeid og vi tenker Sandefjord. Vi håper de store tankene til Nye Sandefjord blir omsatt til handling.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.