Brunstadstiftelsen bør selv bryte med menigheten

Fasilitetene som er bygget opp på Brunstad er enorme. Men kan de assosieres med menighetens syn på homofili? Ansvarlig redaktør og daglig leder Steinar Ulrichsen mener ja.

Fasilitetene som er bygget opp på Brunstad er enorme. Men kan de assosieres med menighetens syn på homofili? Ansvarlig redaktør og daglig leder Steinar Ulrichsen mener ja.

Oslofjord Convention Center hevder å være uavhengig av Brunstad Christian Church (BCC) – og kan ikke forstå at den ene håndballklubben etter den andre kaster seg på en boikott av Oslofjord Arena på grunn av menighetens syn på homofili.

DEL

MeningerTil det er det bare én ting å si: Dersom Oslofjord Convention Center virkelig er så uavhengig av menigheten på Brunstad som de hevder å være, så bør de ta affære og bryte det omfattende samarbeidet med menigheten.

Det vil si: Oslofjord Convention Center eies av Brunstadstiftelsen via Brunstad Holding, og det er den som må ta grep.

For det må jo være problematisk at stiftelsen har så store bindinger til en menighet som mener at «Bibelen setter tydelig ekteskapet mellom mann og kvinne som rammen for samliv».

Forstander Harald Kronstad skrev torsdag på menighetens nettsted hvordan de ikke påtvinger noen sin tro eller syn på ekteskapet. Det er vel og bra. Det er likevel underlig at menigheten på Brunstad ikke skal utfordres på samme måte som den Norske Kirke ble, i sitt syn på homofilt samliv.

LES SAKEN HER: Oppfordrer til boikott av idrettsarrangement på Brunstad - mener det motarbeider kampen mot diskriminering av homofile

De bør heller ikke forundres over at håndballklubber og andre forbinder Oslofjord Convention Center med menighetens syn på homofili.

Nå er det Region sørcup i februar og Lerøyserien i april som er utsatt for boikott. Håndballag etter håndballag trekker seg fra arrangementene. Det er frivillig å delta, og klubbene ønsker ikke å sende et feil signal til sine egne håndballspillende ungdommer. Torsdag kunne vi melde at 17 av 22 kamper i regionfinalen vil bli avlyst. Fredag kveld skal hovedstyret i Runar avgjøre om de også skal trekke seg. Siste ord i denne betente saken er dermed ikke sagt.

LES OGSÅ: Nå vurderer også Runar å holde spillerne borte fra Brunstad

Det hele bygger på at Oslofjord Convention Center kan assosieres til Brunstad Christian Churchs negative syn på homofili – at slikt samliv strider med Guds ord.

Brunstad Christian Church forteller jo selv om hvordan de har bygget opp de enorme fasilitetene på Brunstad. Selv om anlegget nå forvaltes av Brunstadstiftelsen, er eksistensen fortsatt svært avhengig av menigheten. Sales manager Gunnar Fosseng fortalte i desember at menigheten legger flere store arrangement til stedet hvert år.

En raskt titt på årsberetningen forteller dessuten at stiftelsen forvalter utlån til BCC-medlemmer i forbindelse med forskuddsleie til Oslofjord Convention Center for hotellbyggene. Utlånene ble økt med 105,1 million i 2018. Stiftelsens innlån fra Brunstad Christian Church og dens lokalmenigheter økte med 606,5 millioner kroner i 2018.

LES OGSÅ: 17 av 22 kamper vil bli avlyst

Så er det både tros- og ytringsfrihet.

Men her prøver resten av samfunnet å bygge toleranse i samfunnet for homofilt samliv. Vi vet hva det betyr for unges psykiske helse. Idretten prøver å bygge en kultur der det er trygt for unge idrettsutøvere å stå fram som de er.

Det er derfor problematisk at det blir lagt store idrettsarrangement til et sted som for mange assosieres med et syn på homofili som både er avleggs og som vi vet er skadelig. For akkurat som det er tros- og ytringsfrihet, har ikke klubbene spilleplikt. Det er heller ikke slik at vi skal godta toleransens paradoks. Vi skal ikke utvise toleranse mot intoleranse.

Stiftelsen selv har et fint avsnitt om at de ikke aksepterer diskriminering i sine egne etiske retningslinjer. Men skal retningslinjene bety noe, må stiftelsen også vise at de kan føre til aktive verdivalg. For å ha meninger og ha ryggrad til å stå for dem, betyr også i noen tilfeller å ta valg – selv om de har negative økonomiske konsekvenser for en selv.

I dette tilfellet vil det være å stå opp mot intoleranse og bryte det omfattende samarbeidet stiftelsen har med Brunstad Christian Church.

ANDRE MENINGER:

Et sted legningen ikke spiller noen rolle

«De samme politikerne som har skapt denne situasjonen, må nå virkelig begynne å tenke nytt»

«Stakkars, stakkars oss her i Fasadefjord.»


Artikkeltags