Jeg dævvær av latter

Ler så de griner: Slik ser tegnet for årets nyord ut: Jeg ler så jeg griner, eller «Face with Tears of Joy».

Ler så de griner: Slik ser tegnet for årets nyord ut: Jeg ler så jeg griner, eller «Face with Tears of Joy».

Av
Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

FRITT FRAM:Det har definitivt vært mer å grine av enn å le av den siste uka. Forkvaklede unge menns henrettelser av uskyldige mennesker i Beirut og Paris har sendt mørke uværsskyer langt inn i nervebanene til folk over hele verden.

Likevel, livet går sin skjeve gang, med det som følger av smått og stort. Derfor må vi le litt likevel.

Vi må le litt av at det er november og at en del menn derfor gror bart og går rundt med et ansikt som knapt en mor kan elske. En høymoralsk billett, kalt Movember, gir adgang til å være litt vill, sprø og ørlite hipster-aktig i fire uker. Det er liksom lov for ordføreren (forpliktet i den gode saks tjeneste?) og andre herrer til å gå rundt og se ut som pornoskuespillere fra 1970-tallet – i fullt dagslys!

Vi må le litt av at det er november og at en del menn derfor gror bart og går rundt med et ansikt som knapt en mor kan elske

Menns helse i søkelyset, jo da, men ærlig talt – gjør man det best ved å late som du har pungen plassert under nesa?

Og så må vi le av Jernbaneverkets forslag til ny trasé gjennom Sandefjord med stasjon under Badeparken. Det må vi virkelig. Blir dét en realitet, er i praksis alle våre problemer løst – for da går sannelig allting an.

Vikingled fra Badeparken til Tempokrysset, ferdig i en fei. Ferjeterminal på Mokollen, ja visst. Harmonisk enighet mellom Eddie Whyte og Menigheten Vintreet, hva er problemet lissom? Blackboxlandsby i tilknytning til bystrand i Hesteskoen, naturligvis. Bru over Tranga formet som en blåhval, klart det. Botanisk have i Preståsen, rødt flertall i bystyret og CERN-laboratoriet til Tivolitomta, en selvfølge alt sammen.

Det er klart vi må le. Vi må jo det.

Og så må vi le godt av Sandefjord Fotball, som aldri ga opp og ble mer og mer glad i matematikk ettersom sesongen skred fram. Trolig hadde Champions League-trofeet vært på Komplett Arena i dag dersom alle SF-kampene hadde vart ti minutter kortere.

I samme åndedrag må vi le av at vi alle føler et infamt behov for å le av landslagssjefens laguttak. Og av hvor jævlig ræva det jævla landslaget er – etter å ha krysset fingrene til blods i troen på en EM-billett i ukevis.

Trolig hadde Champions League-trofeet vært på Komplett Arena i dag dersom alle SF-kampene hadde vart ti minutter kortere

Vi ler av alle hjemmeparlamentaristene som oppretter «vi som vil»- og «vi som krever»-grupper på Facebook. For her skal verden forandres uten å lette en millimeter på ræva.

Og vi ler så vi griner av alle de tåpelige, klissent selvforherligende og pinlig intime folkene som lever store deler av livene sine i statusoppdateringsfeltet samme sted.

Vi ler av folk som blakker seg på tilbud om «Slank med sjokolade», «Håret tilbake på ti minutter» og «aldri mer deprimert med shakrarensing». Dessuten ler vi flaut av folk som ser på «Åndenes makt» fordi vi gjør det selv.

Og vi ler av fenomenet Black Friday, der shopoholikere i kupprus finner enda en grunn til å kjøpe et eller annet de overhodet ikke trenger.

Og så ler vi av at det er blitt mulig at Komplett.no kan bli til Pilletriller.no, eller Frisk.nå om du vil. Vi ler i det hele tatt mye. Så mye at vi griner faktisk.

Derfor har ærverdige Oxford Dictionary utpekt «smiletegnet», som betyr «jeg ler så jeg griner», til årets nyord 2015. Datamaskiner har funnet ut at vi har benyttet oss av det tegnet milliardervis av ganger det siste året. Flest av alle tegnene. Hvilken menneskehet!

Vi ler i det hele tatt mye. Så mye at vi griner faktisk

Jeg tar herved høytidelig liv av mitt ironiske ego og stemmer for at vi lager et «smilefjes» som betyr «jeg ler av meg selv». Så sørger vi sammen for at det blir årets nyord 2016. Kunne ikke det vært noe da?

Men sånn på tampen: Ser dere meg noensinne med Movemberbart?

Aldri!

Artikkeltags