Vi mener noe om fraværsgrensa, og så får vi «bortskjemte skulkere» slengt etter oss

Eivind Yrjan Stamnes

Eivind Yrjan Stamnes

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

23. september 1998 er i dag 18 år siden. Det er min fødselsdato, og dermed er jeg 18 år i dag. Det er en dag jeg har ventet lenge på. I dag kan jeg gjøre mye mer enn hva jeg kunne i går. Jeg kan kjøpe alkohol og tobakk og ta lappen for bil og andre kjøretøy. I dag har jeg fått min stemmerett, og fra i dag av er jeg en velger.

DEL

Meninger (Tønsbergs Blad) Dagens ungdom – vi kalles mye. Generasjon prestasjon, oljebarna, teknologikidsa – kjært barn har mange navn, blir jeg fortalt. Vi får kjeft for mye rart av dagens voksengenerasjon. Vi blir visstnok sydd puter under armene på, fordi vi har andre behov enn man tidligere har hatt. Barn og unge blir latterliggjort for å ha allergier og intoleranse. Vi sier ifra om politiske vedtak som skader vår fremtid, som fraværsgrensa, og får ord som bortskjemte og skulkere slengt etter oss. Alt var bedre før, får vi høre – som om vi er problemet.

LES OGSÅ: Fortviler over nye fraværsregler: Tok fri fra skolen for å få legeerklæring

LES OGSÅ:  Fortviler over nye fraværsregler: Tok fri fra skolen for å få legeerklæring Elever kan få legeattest på nett

LES OGSÅ: Fortviler over nye fraværsregler: Tok fri fra skolen for å få legeerklæring Elever kan få legeattest på nett Fraværsgrensen betyr at skulk ikke aksepteres, sykefravær er helt greit

Verden er jaggu ikke lett

Ser man i media i dag, kan man lett bli pessimistisk. Krig og ødeleggelse, død og utryddelse, økte forskjeller og sosial uro, et klima som går amok og en stadig mer overvåket hverdag. Verden er jaggu ikke lett, og det er jaggu ikke lett å vokse opp i den heller.

Kanskje er vi bortskjemte. Kanskje vet vi for mye. Kanskje gjør vi for lite opprør, men hvordan skal vi gjøre opprør mot en voksengenerasjon som dere? En generasjon som ikke tar oss på alvor? Jeg er i dag 18 år, og har drevet med politikk i fem av dem. Det i svært varierende grad av vellykkethet, som faktisk er et ord. Jeg opplever ikke å bli tatt på alvor. Jeg har i fem år fått høre «Så bra du engasjerer deg» i en svært overlegen tone. Det har jeg fått høre fra politikere, byråkrater, lærere og andre voksne.

Hvem er oppriktig, hvem er overlegen?

Det er viktig å nevne at mange er oppriktige. Mange mener faktisk at engasjement er bra og etterlengtet, men du hører veldig fort hvem som er oppriktige eller overlegne. Det tar tid å bygge opp kredibilitet hos voksne, og det bare fordi jeg er ung. For som ung anerkjennes du ikke som et frittenkende individ med egne og selvstendige tanker og politiske syn. Er det rettferdig?

Å være ung i dag er ikke lett. Vi lever i en vanskelig tid. Oppveksten vår bedres slettes ikke av nedverdigende holdninger mot ungdom. Så, gratulerer med dagen til meg! I dag er jeg endelig en del av storsamfunnet. I dag er jeg relevant for myndigheter. I dag er jeg myndig! Hipp hurra!

Artikkeltags