Velgerne omfavnet Bjørn Ole for syvende gangen på rad

Valgvinner: Bjørn Ole Gleditsch fikk for syvende valget på rad fkest personlige stemmer ved kommunevalget. Arkivfoto

Valgvinner: Bjørn Ole Gleditsch fikk for syvende valget på rad fkest personlige stemmer ved kommunevalget. Arkivfoto

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

LederVed kommunevalget i september 1991 stilte en 28-årig ung mann – høyreist, sjarmerende og med smilet lett tilgjengelig – til valg. Men hadde han egentlig noe i politikken å gjøre?

Velgerne ga umiddelbart et krystallklart svar. Selv om han stilte med blanke ark som politiker, blir det nok feil å skrive at han var ukjent. Familietilhørigheten røper noe helt annet. Når han sier at «penger betyr ikke noe», så er det faktisk all grunn til å tro ham. Det finnes jo mange som sier det samme, men ikke opptrer slik i praksis.

Bjørn Ole håndterer det forbilledlig. Det er vel sannsynligvis også et bidrag til at han har beholdt populariteten. Etter å ha blitt omfavnet av velgerne ved sitt første valg i 1991 og fått flest personlige stemmer, har han gjentatt prestasjonen i 1995, 1999, 2003, 2007, 2011 og så ved årets valg. Han har fått flest personlige stemmer i syv valg på rad.

Ved de tre første valgene var det så trangt i kampen om plassene i Høyrepyramiden at det heller ikke ble noen formannskapsplass. Så løsnet det for alvor. Etter tre valg og 12 år i bystyret føk han før valget i 2003 til topps på Høyres liste som ordførerkandidat. Ved valget ble marginen riktignok snau, men det holdt til ordførervervet.

Velgerne hadde tilsynelatende vært litt usikre, men Bjørn Ole hadde åpenbart brukt «læretiden» i bystyret og som leder av kultur- og fritidsutvalget godt, og viste seg straks moden for oppgaven da ha overtok ansvaret.

Høyres posisjon i Sandefjord har stort sett vært urokkelig i godt over 100 år. Noe «bølgegang» i oppslutningen har det vært, men uansett har velgernes tillit til partiet vært god. Ja, ved de tre siste valgene svært god. Etter kjempeløftet som ga 43,3 prosent i 2007, kom brakvalget på 47,9 prosent i 2011 og så fulgte partiet opp med 43,1 prosent ved siste kommunevalg, i september.

Dermed har Høyre, etter kommunesammenslutningen fra 1. januar 1968, ved de tre siste kommunevalgene – alle med mer enn 43 prosent oppslutning – gjort tre av sine fem beste valg i løpet av disse mange (48) årene. Noe nedgang ble det ved høstens valg, men uansett et svært godt valg. Ja, resultatet denne gangen er egentlig imponerende.

I et stort portrettintervju med Bjørn Ole Gleditsch som jubileumsgjest i anledning Sandefjords 150-års-jubileum i 1995, er det grunn til å merke seg kollega Håkon Boruds siste setning om Bjørn Ole Gleditsch den gang, 16. september 1995 – for drøyt 20 år siden: « ... som vi sikkert får høre mer fra i framtiden».

Med den kraftige støtten han har opparbeidet hos velgerne, har han også i større grad enn hva som nok er vanlig i politikken evnet – sammen med sine medspillere – å arbeide mer langsiktig enn hva politikere ofte synes å gjøre. Politikere beskyldes jevnlig for ikke å se lenger fram enn til neste valg.

Ordfører Bjørn Ole Gleditsch tok i sommer et oppgjør med en slik holdning da han klart og tydelig understreket: «Målet for politikken kan synes å være at partiet og den enkelte kandidat skal bli innvalgt. Det er feil. Partiet og kandidatene er bare middelet. Målet er å bevare Sandefjord som et godt sted å bo, arbeide og oppholde seg for dagens og kommende generasjoner».

Politikk er et evig vekslende arbeid for å oppnå framgang for beboerne og den kommunen de bor i. Derfor er lokalpolitikernes langsiktige utviklingsplan for sin kommune, kommuneplanen, det viktigste dokument som trekker opp de lange linjene for lokalsamfunnets ønskede utvikling. Sandefjords gjeldende kommuneplan for perioden fra 2015 til 2026 ble vedtatt i 2014.

Planens overordnede mål er at kommunen skal ha økonomisk handlefrihet til fortsatt å være et godt sted å bo, hvilket er både sunn fornuft og god Høyre-politikk. To av de delmålene som kommuneplanen satte opp i 2014, viser seg nå å være bemerkelsesverdig framsynte.

Ett av disse målene var at Sandefjord skulle være aktiv pådriver i en prosess for en ny kommunestruktur i Vestfold. I dag vet alle at Sandefjord sammen med nabokommunene Andebu og Stokke ikke bare var aktive pådrivere, men ledet an i den landsomfattende kommunereformen. De tre SAS-kommunene har høstet lovord for politisk framsynthet og samarbeidsevne.

Et annet delmål i kommuneplanen er at vi skal opprettholde et aktivt samarbeid mellom offentlig og privat sektor for å legge til rette for vekstkraftig næringsliv med høy verdiskapning. Behovet for nytt næringsliv er blitt aktualisert etter fallet i oljeprisene. Mer enn noen gang siden hvalfangsten sluttet og skipsfarten i det alt vesentligste flagget ut, trenger Sandefjord å trekke til seg næringsliv som kan skape arbeidsplasser.

Høyre gjorde både på landsbasis og i storbyene et langt svakere valg enn forrige gang. I det bildet er Sandefjord Høyre en fakkel som lyser opp. Torsdag tok Bjørn Ole Gleditsch fatt på sin fjerde periode som ordfører – som en mer rutinert skipper enn noen gang og minst like ambisiøs for byens beste.

Artikkeltags