Gå til sidens hovedinnhold

Vannscooterforskriften må skjerpes, ikke oppheves

Artikkelen er over 4 år gammel

Regjeringen har sendt ut et høringsforslag der den går inn for oppheving av den sentrale vannscooterforskriften. Forslaget er usedvanlig svakt begrunnet.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

(Tønsbergs Blad)

Dessuten tilbakeholder regjeringen  viktige opplysninger for å tjene egen sak. Dette er uredelig og alvorlig.

På oppdrag for Miljødirektoratet evaluerte Vista Analyse gjeldende vannscooterforskrift i 2014. På side 5 i høringsnotatet oppsummerer Klima- og miljødepartementet en av Vistas konklusjoner slik: «Rapporten konkluderer med at regelverket ivaretar hensynet til natur og friluftsinteresser».

Villedende referat

Dette er selektivt og villedende referat. På side 54 i rapporten skriver Vista Analyse: «Sports- og lekpreget kjøring skal finne sted utenfor forbudsbeltet, noe som ivaretar friluftsinteressene innenfor 400-metersbeltet, med unntak for støy. Forbudsbeltet spiller en viktig rolle for å minske motsetninger i forhold til andre friluftsbrukere i form av støy og målkonflikter.» (min utheving).

LES OGSÅ:  Nye vannscooter-regler: Vi kommer til å få flere ulykker og konflikter i skjærgården

Stikk i strid med det som hevdes i høringsnotatet, understreker Vista viktigheten av 400-metersbeltet mot land, der kjøring over fem knop er forbudt, men slo fast at selv ikke denne avstanden var tilstrekkelig til å beskytte mot støy. Det forhold at de fleste vannscooterførere gir blaffen i regelverket begrunner innskjerping og ikke opphevelse.

LES OGSÅ:  - Dette er tidenes dårligste julegave

Økende konfliktnivå

Vannscooter har vært tillatt i  bare tre somre. Konflikten mellom førerne og andre brukere av naturen har økt for hvert år. Vannscootere er leketøy og ikke båt. Det kjøres frem og tilbake og i sirkler på begrensede områder noe som medfører en repeterende og enerverende støybelastning for alle andre enn førerne selv.

Ingen båteier vil finne på å kjøre rundt og rundt i skjærgården i timevis for moro skyld.  Samtidig er det ikke lett å  få til en effektiv begrensning av en innretning som gir slike muligheter til økonomisk vinning. Sterke næringsinteresser står  mot hensyn til natur, miljø og friluftsliv.

Vannscooterforskriften er langt fra perfekt. Det bør foretas en grundig evaluering etter kommende sommersesong. Jeg er overbevist at en slik ryddig prosess til fulle vil vise behov for innskjerping av forskriften. Et frislipp til sommeren vil i praksis være irreversibelt og vil endre fjordene våre  for all fremtid.

Kommentarer til denne saken