Voldtatt av avskyelig terror

Av
Artikkelen er over 8 år gammel
DEL

Terrorhandlingene – som fredag kveld skjedde i Oslo og på Utøya, og ikke bare rystet vår egen nasjon, men en hel verden – er et smertefullt eksempel på galskapens avskyelige handlinger.
Det som karakteriseres som det verste terroranslaget mot Norge siden den andre verdenskrig, er et nasjonalt mareritt som vil forandre vårt lands historie. 22. juli 2011 vil for alltid bli stående innrisset i historien ned sorgens tunge skrift. Dagen da Norge ble voldtatt av terror.

Ondskapens mest råtne sider ble presentert denne ettermiddagen og kvelden. Ikke bare er terrorhandlinger i seg selv et fryktelig og totalt uakseptabelt virkemiddel – som i sin konsekvens rammer uskyldige mennesker, men symboleffekten som i tillegg ble eksponert i valg og kombinasjon av terrormål er så avskyelig at det knapt er mulig å gjøre det verre.

Hvorvidt bombeangrepet mot regjeringskvartalet var en innledende manøver for å avspore massakren som skulle følge på AUFs (Arbeiderpartiets ungdomspartis) årlige sommerleir på Utøya (i Buskerud) er foreløpig uvisst, men handlingene ble i sum skrekkeksempel uten sidestykke på angrep mot symbolene på to av det norske samfunns fremste verdier: Åpenhet og tilgjengelighet representert ved selve hjertet av det politiske Norge, regjeringskvartalet, og AUFs sommerleir som representant for den engasjerte, lærevillige og initiativrike generasjonen som landets framtid skal bygges på.

Minimum 86 av disse ungdommene (i skrivende stund) måtte bøte med sine liv, mens tallet i tillegg var syv drepte i regjeringskvartalet. Sandefjordingers tilstedeværelse ved begge hendelser – og også blant annet lokale hjelpeorganisasjoners deltagelse – gjør dette ekstra nært, men uansett berører dette oss alle som smertefulle og uutslettelige hendelser.

Handlinger som dette må aldri – uansett hvor grusomme – få bringe oss til taushet, utfordre vårt demokrati og påvirke våre handlinger. Galskapens verk må skys som pesten og avvises med fornyet åpenhet i demokratiets ånd.

Artikkeltags