Øker flaskepanten for første gang på 25 år - det jubler disse tre for

Godt fornøyd: Fra venstre: Lene Westgaard, Kårstein Eidem Løvaas og Morten Stordalen.

Godt fornøyd: Fra venstre: Lene Westgaard, Kårstein Eidem Løvaas og Morten Stordalen. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Klima- og miljøminister Vidar Helgesen slapp i dag nyheten om at flaskepanten heves for første gang siden 1993. Det gleder stortingsrepresentantene fra Høyre og Fremskrittspartiet fra Vestfold stort.

DEL

(Østlands-Posten) – Det er veldig mange år siden pantesatsene sist ble regulert, og dette tror jeg kan bety svært mye for å redusere et stort miljøproblem, sier Lene Westgaard-Halle, stortingsrepresentant og miljøpolitisk talsmann for Høyre.

– Dette er en god dag for miljøet, og et renere Vestfold. Vi lovet i valgkampen å kjempe mot forsøpling, nå følger vi opp. At flere panter betyr mindre søppel i naturen og i havet. Det er gode nyheter for miljøet, sier Lene Westgaard-Halle.

Dobler panten

Regjeringen endrer nå Forskrift om gjenvinning og behandling av avfall (avfallsforskriften), slik at pantesatsen på halvlitersflasker heves fra 1 krone til 2 kroner per flaske, og panten på 1,5 liters flasker fra 2,50 til 3 kroner per flaske.

Endringene skjer fra 1. januar 2018.

Kårstein Eidem Løvaas, stortingsrepresentant fra Vestfold og næringspolitisk talsmann for Høyre, sier til avisa at det samtidig er viktig at ikke pantesatsene blir for høye.

-– For høye pantesatser kan virke mot sin hensikt. Da blir det nemlig billigere for produsenten å la være å samle inn emballasjen. En høyere pant enn våre naboland kan også føre til handelslekkasje fordi produktene blir oppfattet som dyrere, sier han.

Morten Stordalen, Frp og også han fra Vestfold, sier at det å øke pantesatsene er en god og konstruktiv måte å drive miljøpolitikk for folk flest.

– Jeg tror pantesatsene på 2 og 3 kroner vil føre til at flere flasker samles inn, og at produsentene sørger for tiltak som sikrer innsamling, sier han.

Spesielt for Norge

Lene Westgaard-Halle sier hun er spesielt glad for at det i Norge er en tradisjon for å levere flasker inn slik de kan resirkuleres.

– Det er viktig å holde det høyt at mange panter i Norge og at innsamlingsgraden er høy. Slik er det ikke i så mange andre land, og det ser vi også på forsøplingen rundt i verden.

– Vi tror også det er viktig at man spesielt hever panten på mindre emballasje. De er det nok lav terskel for å kaste, og ved å redusere dette oppnår vi en svært viktig miljøeffekt, sier Westgaard-Halle.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Ble sjokkert: Thomas Løvald og Lene Westgaard-Halle fant store mengder plastsøppel under en kort tur på Rakke i sommer.

Ble sjokkert: Thomas Løvald og Lene Westgaard-Halle fant store mengder plastsøppel under en kort tur på Rakke i sommer. Foto:

Også langs kysten

I sommer var ØP med Lene Westgaard-Halle, som nå sitter i energi- og miljøkomiteen på Stortinget og miljøpolitisk talsmann for Høyre, og Thomas Løvald, lokalpolitiker for Høyre i Larvik, på Rakke, hvor de ønsket å vise hvilke mengder med søppel, ikke minst plastsøppel, som fløt i land på friområdet.

Les også: Fant store mengder søppel på Rakke – nå vil Høyre at kommunen bidrar

I løpet av få minutter klarte de to å fylle flere søppelsekker med avfall, mest plast.

– Det er jo helt utrolig at det er slik. Vi har Norges flotteste skjærgård, men så er den altså tilgriset slik på denne måten, sa Westgaard-Halle under turen.

– Verst er det på sensommer og høst, da driver det mye i land. Mye av søppelet som er i området kommer trolig fra skip, men vi ser også at mange andre forsøpler, både helt ned i fjæra og langs kyststien, sa hun.

Lene Westgaard-Halle lovte at hun vill bidra til at regjeringen løftet problemet høyt dersom hun kom inn på Stortinget under årets valg.

– Det som har skjedd i dag er blant annet basert på flere høringsuttalelser, og vi er svært glade for at det er enighet om at panten heves til det beste for miljøet, sa hun til avisa tirsdag.

Artikkeltags