Oljelukta river i nesa over hele Havnebassenget

BLÅSKIMMER: Det er lett og se oljelaget i Havnebassenget, og ikke minst lukte det.

BLÅSKIMMER: Det er lett og se oljelaget i Havnebassenget, og ikke minst lukte det. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Du har kanskje kjent eimen av diesel hvis du har vært en tur i nærheten av havna? Det jobbes med å finne synderen.

DEL

Sandefjords Blad fikk i løpet av fredag formiddag flere henvendelser fra folk som klaget over stanken.

LES OGSÅ: Kastet brennende PC ut av vinduet

– Vi oppdaget det torsdag kveld og satte brannvesenet på saken, de la ut en lense ved ferjeterminalen for å fange opp noe av oljen. Oljelaget som ligger i vannet er ganske tynt og vi håper på litt sol som vil hjelpe til så det fordamper i løpet av noen dager, forteller havnesjef Karl Oscar Jørgensen.

LENSER: Brannvesenet la ut lenser torsdag kveld, i håp om å samle opp noe av oljen.

LENSER: Brannvesenet la ut lenser torsdag kveld, i håp om å samle opp noe av oljen. Foto:

– Oljegriset har kommet via en spillvannsledning som går ut ved parkeringsplassen til ferjene. Det er der lensene er plassert. Det er snakk om en lett olje av type fyringsolje eller parafin. Oljen har altså funnet veien til havnebassenget via avløpssystemet, forteller Kjell Christian Z. Børresen i Sandefjord kommune til Sandefjords Blad.

– Kilden er mest sannsynlig lekkasje fra en nedgravd tank.

LES OGSÅ: (+) Nå kommer United-legenden til Sandefjord likevel


Kjell Christian Z. Børresen
 Oljen som har kommet ut i indre havn er av typen lett fyringsolje, parafin eller diesel og har funnet veien til sjøen via avløpssystemet. Hva som er kilden vet vi foreløpig ikke men vi kan anta at det er snakk om lekkasje fra en nedgravd fyringstank. Lekkasjer oppstår oftest i forbindelse med fylling. Episoder som den vi ser nå skjer derfor som oftest på høsten når man skal fylle opp tanken før vinteren. Utslippet var på det sterkeste på torsdag og er nå sterkt avtagende. Det er ikke lenger mulig å observere oljen på ledningsnettet. Havnevesenet har lagt ut havnelenser for å samle mest mulig olje. I tillegg er det lagt ut absorberende lenser som trekker til seg olje. Pr. fredag ettermiddag antar vi at lensen som ligger ute har trukket til seg anslagsvis 300 liter olje. Alle som har nedgravd fyringstank bør forsikre seg om at tanken er i forsvarlig stand. Lekkasjer fra slike tanker kan medføre store kostnader for eier. Kan benytte anledningen til å opplyse om at det fra 2020 blir forbudt å fyre med slik olje, dvs. fossilt brensel i private boliger. Ta kontakt med Sandefjord kommune om du har spørsmål rundt dette temaet.

Artikkeltags