Gå til sidens hovedinnhold

Dette skjer under 8. mai-markeringen i Sandefjord kommune

Artikkelen er over 3 år gammel

8. mai vil for alltid være risset inn i nordmenns hjerter – dette var frigjøringsdagen etter fem års nazistyre i 1945. I dag vil Frigjøringsdagen og Veterandagen i Andebu, Stokke og Sandefjord bli markert flere steder i kommunen.

Sandefjord kommune skriver følgende på sine nettsider:

«8. mai hedrer vi våre falne, som ved sitt offer gjorde det mulig for oss å leve i fred og frihet. Etter fem års krig og okkupasjon kunne nordmenn på denne dag i 1945 igjen snakke og mene fritt uten å bli arrestert.

På frigjøringsdagen overtok de norske hjemmestyrkene kontrollen og sørget for ro og orden under parolen «samhold – disiplin – nøysomhet». Og fra denne dagen overtok de folkevalgte, demokratiske myndighetene styringen av landet.

I Sandefjord er 8. mai ikke minst krigsseilernes dag. De gjorde en stor innsats for landet og for de allierte på norske handelsskip og marinefartøyer og sørget for at forsyninger kom fram til frontene i Europa og Asia.

I forhold til folketallet var det ingen annen del av Norge som ofret så mange liv under annen verdenskrig som Vestfold. Det kom av at det var så mange typiske hvalfangst- og sjøfartskommuner i fylket. Blant disse var Sandar og Sandefjord, med stor deltagelse i sjøfartsrelaterte yrker også fra Andebu og Stokke».

Veteranenes dag

Videre skriver kommunen: «På 8. mai hedrer vi alle veteraner, og veteranfamilier, fra andre verdenskrig og fram til etterkrigstidens internasjonale operasjoner der Norge har deltatt. Eksempler er Tysklandsbrigaden og operasjoner i FNs tjeneste.

Etter 1945 har over 100.000 nordmenn tjenestegjort i nesten hundre forskjellige operasjoner i over 40 land i fire verdensdeler.

Fra Andebu, Stokke og Sandefjord har 400 deltatt i slike oppdrag siden 1978. De har blant annet deltatt som FN-observatører og vært aktivt med i fredsbevarende eller fredsopprettende operasjoner.

På 8. mai takker vi alle disse veteranene for deres innsats, deres mot og deres arbeid for verdensfreden. Vi samles i dag ved minnesmerker i alle deler av nye Sandefjord», skriver kommunen.

Her er programmet

12.30: Kransenedleggelse Andebu kirke, ved ordfører Bjørn Ole Gleditsch.

14.00: Sandefjord kirke, ved Veteranmonumentet, kransenedleggelse og minneord ved Harald Imsen, leder Norges Veteranforbund for Internasjonale operasjoner (NVIO) Sandefjord og Nordre Vestfold. Kulturelt innslag.

14.20: Sandefjord kirke, ved sjømennenes minnesmerke, kransenedleggelse ved ordfører Bjørn Ole Gleditsch.

14.30: Sandefjord kirke, ved minneplakettene inne i kirken, minnehøytidelighet ved sogneprest Therese Bustadmo.

14.30: Sandar kirke, ved minneplakettene, minnehøytidelighet inne i kirken, ved prost Øyvind Nordin.

16.30: Stokke, ved monumentet over de falne, minnehøytidelighet ved ordfører Bjørn Ole Gleditsch og orlogskaptein Håvar André Gautvik.

17.00: Stokke. Servering på Engveien senter. Foredrag ved årets gjest, orlogskaptein Håvar André Gautvik, som har tjenestegjort i internasjonale operasjoner blant annet i Sør-Sudan.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.