Tore Dyrhaug til minne

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

I 17. mai toget i 1968 ropte vi: «1 S - 1 S er det futt i,... vi er russ i 1970!» Klassen vår var første elevkull på den nye sosialfaglinjen på Borgheim Gymnas.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Det var en brytningstid. Klassen var preget av elever med sterkt samfunnsengasjement med politisk tilhørighet fra ytre venstre til motsatt forsøkt holdt sammen av vår klasseforstander Hans Albert Terland og Alv Teig.

Tore Dyrhaugs entre ved skolestart i 2. klasse bidro til å øke temperaturen i klassen ytterligere. I det ytre alltid ulastelig antrukket ved sin ankomst til klasserommet med mørke hornbriller, jakke, alltid nystrøket hvit skjorte og slips, men med en uortodoks og utfordrende tilnærming som gjorde våre historietimer levende og uforglemmelige.  Det endte som regel opp med heftige diskusjoner mellom ham og en klasse hvor noen «heiet» og andre «buet»,  uten slips og jakke og med klissvåt skjorte.

Tiden var midt i den «kalde krigen» med for noen Albania som «Europas Fyrtårn» og Mao’s «lille røde» samt Røde Khmer i Kambodsja som veivisere. Med sitt politiske ståsted bidro Tore Dyrhaug til en mer balansert fremstilling av historien.

Ved hans bortgang er alle våre viktigste lærere fra første kull på Sosialfaglinjen på Borgheim gått ut av tiden. Vi som fikk oppleve å gå i denne klassen har mye å takke for.  Samfunnsengasjementet som ble tent i oss vil vare livet ut..

For Sosialfaglinjen på Borgheim 1967-70 Gerhard Nilsen 03.06.2019

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.