Gå til sidens hovedinnhold

Munnbind må være frivillig

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Espen Rostrup Nakstad i beste TV-sendetid på debatten sa at det ikke finnes dokumentasjon for at munnbind hjelper i det offentlige rom. Det er da klar tale fra det som ble omtalt som folkeopplysning.

Smittevernloven §1-5 gir krav om at det skal være klar medisinsk begrunnelse for smitteverntiltak. Derfor har kommuner som i sine tiltak om påbud og plikt til munnbind ingen medisinfaglig begrunnelse og må anses ugyldig.

Kommunene kan sterkt anbefale munnbind, men ikke pålegge noen da et slikt påbud vil være å bryte smittevernlovens krav.

Dette medfører at butikker, forretninger eller privatpersoner som angriper folk som ikke har munnbind rett og slett også må anses som trakassering.

Munnbindbruken er sagt av FHI at er anbefalt ved høyt smittetrykk, men kan ikke erstatte andre tiltak. FHI har så langt jeg vet ikke gitt noe grønt lys for plikten til bruk av munnbind. Da er det merkelig at kommunenes vedtaksansvarlige gjennomfører en slik plikt.

Kommunen har aldri gitt medisinsk begrunnelse til tross for etterspørsel av undertegnede. Men dette har vi nå fått svar på gjennom Espen Rostrup Nakstad, begrunnelsen finnes ikke.

Jeg har vanskelig for å tro at kommuneoverlegen og de vedtaksansvarlige ikke har lest smittevernloven før de har vedtatt ugyldig plikt til munnbindbruk. Men jeg har etter Espen Rostrup Nakstad sin uttalelse på tv forstått hvorfor Sandefjord kommune ikke har besvart spørsmålet.

Jeg har ikke noe personlig imot noen i kommunen og de fleste gjør sin jobb etter beste evne og forståelse av sin arbeidsoppgave. Mange gjør god jobb og livet lettere for mange.
Men jeg synes ikke vi kan ha ansatt folk i tillitsjobber hvis de ikke kan følge loven.

Jeg savner fortsatt tallene på hvor mange liv vi har reddet og hvor mange smittede vi har unngått ved andre smitteverntiltak. Så langt jeg har sett av møtene til formannskapet har de basert seg kun på hva andre kommuner har gjort og ikke diskutert så mye egen smittesituasjon.

Oppfinner av PCR Kary Mullis som fikk Nobels medisinpris for sin oppfinnelse sa følgende: «PCR kan ikke fortelle deg om du er syk eller om det PCR finner kan skade deg».

Jeg setter det som hevet over enhver rimelig tvil, at oppfinneren vet hva sin egen oppfinnelse kan og ikke kan. Derfor er utfordringen nå å høre fra kommuneoverlegen elle andre hvorfor de bruker PCR som covid-test når oppfinneren sier at PCR ikke kan brukes til det formålet.

Kommentarer til denne saken