– Det finnes ingen bevis på at Tønsberg er Norges eldste by

VIL NÅ UT TIL BARN: Med utstillingen «Snorre på Sporet» håper Cecilia Gustavsen at barn også blir interessert i å lære om Snorre Sturlason, og Tønsberg. Her sammen med professor Bjørn Bandlien.

VIL NÅ UT TIL BARN: Med utstillingen «Snorre på Sporet» håper Cecilia Gustavsen at barn også blir interessert i å lære om Snorre Sturlason, og Tønsberg. Her sammen med professor Bjørn Bandlien. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

I følge den islandske historikeren Snorre Sturlason var Tønsberg en by allerede før år 871, men det finnes ingen bevis på at dette fakstisk stemmer.

DEL

(Tønsbergs Blad) I år er det 800 år siden Snorre Sturlason var på besøk i Tønsberg for aller første gang. Dette skal markeres på Slottsfjellmuseet med utstillingen «På sporet av Snorre» som åpnet søndag.

Snorre Sturlason kom til Tønsberg i 1218, og da hadde det akkurat blitt opprettet en fredsavtale mellom Birkebeinerne og de som kjempet mot Kong Sverre. Denne grupperingen ble kalt Baglerne. Hans skildringer fra hans opphold har fått stor betydning for Tønsbergs bystatus i senere tid.

– Det er ikke arkeologisk bekreftet at Tønsberg var en by i år 871. Det som er bekreftet er at man hadde gårdsbosetning her på den tiden, også er det funnet spor etter noe som kan ligne en bystruktur fra 900-tallet, sier professor i middelalderhistorie ved Høgskolen i Sørøst-Norge, Bjørn Bandlien.

LES OGSÅ: 

Viktig middelalderby

Bandlien forteller at Tønsberg er en av de fem viktige middelalderbyene i Norge.

– Det som er synd er at alle middelalderbygninger i Tønsberg er i dag ruiner. Det gjør det enda viktigere å fremheve hvor viktig byen var, og at kongen faktisk var her på 11-1200-tallet.

I 2011 hentet geologer opp to borreprøver i byen, og da ble det funnet treverk som kan antyde et gateløp og en bystruktur på 900-tallet. Disse bevisene har ført til at Snorres antydning på at Tønsberg var Norges eldste by har blitt forsterket.

– I kommunestyret er det vedtatt at Tønsberg er Norges eldste by, men det er ingen fysiske bevis på at dette faktisk stemmer. De fleste middelalder-manuskrifter fra middelalderen er dessverre blitt borte.

LES OGSÅ: Rolf Nerli mistet flere verk i galleribrannen: – Det er fryktelig leit

Utstilling for barn

Utstillingen er for alle, men den er i hovedsak tilpasset barn. For å vekke barns interesse er det laget til flere aktiviteter.

En stor stol som ligner en typisk kongestol på middelalderen er plassert inntil veggen. Med ulike antrekk kan barn sitte i stolen og få en følelse av hvordan det var å være konge eller dronning i middelalderen.

Det er også blitt laget til sitteplasser der barn kan sitte å tegne med runer.

– Vi ønsker at barn skal lære mer om Snorre Sturlason siden han var viktig for norsk historie, sier konservator og prosjektleder ved Slottsfjellsmuseet, Cecilia Gustavsen.

LES OGSÅ: Mostranda-saken skaper kraftig debatt på Facebook igjen

Snorre Sturlason

  • Islandsk høvding og historiker.
  • Født i år 1179.
  • Kjent for sine kongesagaer.
  • Mest kjent er sagaen «Heimskringla» som handler om Olav den hellige.
  • Ble drept i sitt eget hjem 23. september i 1241.

Artikkeltags