Gå til sidens hovedinnhold

Mysterier for barn, en hardtslående roman og en grøsser for ungdom

Artikkelen er over 2 år gammel

Ukas boktips fra Sandefjordbibliotekene i uke 9.

Midt i en rose av Martin Widmark og Ola Skogäng (Cappelen Damm, 2018)

De barna som leste Widmarks bøker om LasseMajas Detektivbyrå, for noen år siden, vil også like denne. Grafisk mysterieroman for barn og unge.

Stefan er i sjokk og sorg etter det uventede tapet av moren. Faren begraver seg i arbeidet sitt, mens Stefan stiller spørsmål ved morens påståtte selvmord. Begge sliter med å forholde seg til tapet, og ikke minst forholde seg til hverandre. Julaften, når faren har trukket seg tilbake til arbeidet sitt igjen, finner Stefan en gave under treet. Gaven, et forstørrelsesglass, er til Stefan fra en av morens venner. Stefan finner, og leser, et av morens gamle brev. Han finner ingen mening med brevet, men brevet avsluttes med en nydelig tegnet rose, og med forstørrelsesglasset ser han at det er skrevet en hemmelig beskjed inne i rosen. Nå starter Stefans jakt på sannheten bak morens dødsfall. Stefan er ikke alene i sin søken. Han blir forfulgt av en morder. Kan det være morens drapsmann?

Alt jeg skylder deg er juling av Arne Svingen (Gyldendal, 2019)

En hardtslående og realistisk ungdomsroman.

Herman er en kjærlig og omsorgsfull storebror som elsker å tulle og tøyse med lillesøsteren, gjerne kile henne til hun nesten tisser på seg. De lager mat sammen og han hjelper henne med matteleksene. Herman er ganske god på skolen, og har lite fravær. Dette er slik søsteren ser ham, og da har man ikke engang pirket borti overflaten av hvem Herman er. I helgene sloss han, uten tanke på konsekvensene dette kan få, både for han og ofrene. Han mener selv at han kun slår de som fortjener det, ikke de uskyldige. En natt blir han gjenkjent av en han knekker nesen på. Han blir gitt to valg, be om unnskyldning, eller bli politianmeldt.

Herman blir også kjent med Silje. Hun har en liste med navn på folk som fortjener juling, og hun trenger en som Herman, en «badass». Arne Svingen gir leserne et innblikk i unge voldsmenns tanker og følelser, både på godt og vondt.

Den svartkledde jenta av A Audhild Solberg (Samlaget, 2019)

En grøsser for ungdom.

Ungdomsskoleeleven Hanna er kjæreste med en mye eldre gutt, egentlig en mann. Som leser ser man tydelig at den unge jenta blir utnyttet på det groveste. En kveld må Hanna gå hjem fra kjæresten, det er mørkt, og hun liker ikke å gå skogsveien alene. Plutselig dukker det opp ei svartkledd jente bak henne. Hanna skvetter av synet, men skriket som kommer fra jenta gjør at blodet fryser til is. Hanna legger på sprang, men oppdager plutselig at jenta er forsvunnet igjen. Er det et gjenferd hun har sett, eller er det bare noen som ønsker å skremme henne? Er ondskap arvelig? A Audhild Solberg gir selv en voksen leser litt gåsehud.

Kommentarer til denne saken