(Tønsbergs Blad)

Mange pendlere og et høyt antall togavganger betyr mye årlig slitasje på jernbanen rundt Oslo og på begge sider av fjorden. Derfor stenges flere strekninger for vedlikehold om sommeren, når det er færre passasjerer på skinnene.

– Dette arbeidet er en maraton, ikke en spurt. Passasjerene opplever ikke nødvendigvis resultatene med en gang, men vi er inne i en storstilt modernisering og satsing på jernbanen. Det vil gi gode resultater på sikt, sier Stine Undrum, konserndirektør i Bane Nor i en pressemelding.

LES OGSÅ: Vi reagerer sterkt på regjeringens tog-løftebrudd

Buss for tog

Selskapet organiserer alternativ transport på de berørte strekkene. Det dreier seg i hovedsak om buss for tog, og det er tilfellet på det stengte strekket av Vestfoldbanen.

Konserndirektør Undrum har følgende tre tips til deg som skal ut på tur i sommer:

1) Sjekk reiseinformasjon på togselskapenes nettsider. Der står det om toget går, eller om det er buss-for-tog. Der finner du også avgangstider og hvor bussene går fra.

2) Følg de gule skiltene på togstasjonen. Skiltene viser deg hvor det er buss-for-tog eller annen alternativ transport.

3) Sett av litt ekstra god tid. Hvis det er buss-for-tog rekker du å finne fram til bussholdeplassen. I tillegg bruker buss lengre tid enn toget – det er greit å huske hvis du skal rekke en avtale.

Kan bli kø på veiene

Fellesferien er rett rundt hjørnet, og det er allerede godt med biler på veiene. Når bussene settes inn for toget i tillegg, kan det fort bli kø på hovedferdselsårene i distriktet.

For de som er lei av å stå i stampe på E18 gjennom Kopstad i våres, kom det imidlertid noen gode nyheter forrige uke. Etter å ha vært delvis stengt siden slutten av mars, ble endelig innsnevringen på E18 ved Kopstadkrysset fjernet.

Men selv om alle felt er åpne igjen er det fortsatt ikke normal hastighet på motorveien.

– Det vil være nedsatt hastighet fram til vi får montert permanent autovern, sa byggeleder Jon Brekke i Bane NOR til Gjengangeren.