– Det er egentlig rart at dette er første gangen, undrer Pelle Anker Eriksen, russeballarrangør.

De siste årene har flere og flere fra yrkesfag feiret russetid sammen med kullet sitt selv om lærlingene enda har et år igjen av lærlingtiden.

Det gjør at også de som velger yrkesfag får oppleve russetiden sammen med kullet de har gått i klasse med siden de startet på skolen.

I år har de 12 elevene i russestyret på SVGS bestemt at alle i 04-kullet som går på eller som gikk yrkesfag på SVGS får være russ der.

Vil inkludere alle 04-erne

Noah Allerød er navnet på årets russepresident. Den mørkeblå dressen og den hvite skjorta hans henger klar i skapet, for om bare noen uker er det russeball.

Det er noe gutta gleder seg ordentlig til. De har lagt mange planleggingstimer bak seg, så nå gjenstår bare litt småtterier.

Noah ønsker å gjøre russetiden inkluderende. I tillegg synes han det er gøyere jo flere som blir med, og dermed er det bare vinn, vinn å få flere med på å feire 13 års skolegang.

– Målet helt fra start var å arrangere et billig ball for hele kullet, forteller russepresidenten.


I fjor kom det omtrent 130 elever på ballet, selv om kullet var langt større. Noah og Pelle tror mye av årsaken var prisen. Derfor har de gjort tiltak.

Billigere billett enn i fjor

I fjor kostet det nemlig 1050 kroner å delta på russeballet. I år er prisen senket til 800 kroner. Russelederne håper det vil gjøre det mer overkommelig for flere å prioritere festen.

Grunnen til at ballet blir billigere i år, er at de dropper å leie nattklubben Tre Lykter på Scandic Park hotell. I stedet tar de turen til Brygga bar. Der får russen halv pris på inngangsbilletten.

Russeballet vil altså bestå av mat, underholdning, kåringer og taler i Ballsalen på Park, før de som vil kan ta turen ned til Brygga bar.

Det er for øvrig presidenten og ballarrangøren selv som skal holde talen dedikert til damene i salen. Det er kanskje det Noah gleder seg aller mest til.


Noah og Pelle håper på opp mot 300 påmeldte av de totalt 400–450 russen.

– Jeg synes vi gjør dette veldig ordentlig, så jeg tror det blir en gøy fest. Eller, det blir jo mye mer enn en vanlig fest, sier Pelle.

Skremmes av datingkonseptet

Tradisjonen for at guttene spør jentene på date til russeballet, lever i beste velgående, ifølge guttene.

– Men vi har vært veldig tydelig på at du absolutt ikke trenger en date for å melde deg på, presiserer Noah.

Han sier de vil plassere parene på samme bord, så dersom du har en venn du vil sitte sammen med, kan man like gjerne velge hen som date.

Pelle tror mange skremmes av konseptet date, men mener det er helt unødvendig. Kom alene, gå med en date eller en venn fra gjengen, er oppfordringen.

– Har dere date, da?

– Ja, sier gutta, smiler og gir hverandre en high five over bordet.

Suksessfaktoren skal visst være å spørre veldig pent.