(Østlands-Posten)

Trond Einar Frednes, kjent blant annet for sin fortid som torpedo, var i Vestfold tingrett i våres anklaget for tre voldtekter, grov vold og for å ha vært svært truende og krenkende overfor sin ekssamboer.

Han var også tiltalt for vold mot ett av barna hennes fordi barnet skal ha vært vitne til overgrepene.

LES OGSÅ: Ble stjålet midt på lyse dagen – hjelpen kom fra uventet hold: – Hadde jeg ikke gjort det, hadde jeg ikke fått den tilbake

Fikk fem år

Larvik-mannen ble frikjent for én av voldtektene han sto tiltalt for, men dømt for de resterende punktene i tiltalebeslutningen, som også innbefattet vold mot en fengselsbetjent. Det var for øvrig det eneste han innrømmet straffskyld for.

Vestfold tingrett dømte ham til fem år ubetinget fengsel, i tillegg til to års betinget fengsel med en prøvetid på fem år. Han måtte i tillegg betale 300.000 i erstatningsoppreisning til sin tidligere samboer.

Nå skal hele saken behandles på nytt av Agder lagmannsrett, og Daniel Storrvik, som representer Frednes i retten, sier at de ser fram til ny behandling av skyldspørsmålet, og mener at bevisene ikke holder.

LES OGSÅ: Trond Einar Frednes dømt for voldtekt og vold

Ulike forklaringer

I begynnelsen av mai ble det klart at Vestfold tingrett trodde mer på den fornærmede kvinnen enn på tiltalte.

Frednes sin ekssamboer fortalte om en rekke grove voldsepisoder. Blant annet at han skal ha slått henne over begge ørene og stappet en mobiltelefon ned i halsen hennes, og kastet henne inn i bagasjerommet på en bil sammen med en bensinkanne og sagt at han skulle skyte henne.

Han skal også ha truet henne med at han ville mure beina hennes i en sementblokk og kaste henne på sjøen.

Trond Einar Frednes, på sin side, forklarte i retten at det var kvinnen som ikke ville la ham være i fred, og at det var hun som hadde noe å skjule. Flere av vitnene mente at hun var en del av et kriminelt miljø selv, uavhengig av ham.

En rekke vitner forklarte seg for hver side av saken. Det var vitneforklaringene og kvinnens forklaring som felte ham. Retten endte opp med å dømme ham på alle tiltalepunktene, unntatt ett. Forholdene skal ha skjedd fra 2009 til 2017.

I 2015 kom for øvrig Bad Boy-boka han etter hvert ble kjent for. Dersom dommen fra tingretten stemmer, skal han ha levd et dobbeltliv mens han promoterte boka og fremsto som rehabilitert rusmisbruker og ekskriminell.

Det vil nå bli opp til lagmannsretten å avgjøre om dommen blir stående. Saken går i Agder lagmannsrett i Skien fra 29. november. Det er satt av 12 dager i retten.

LES OGSÅ: Siste ord i Kristin-saken var ennå ikke sagt: – Det er svært spesielt

Har et nytt liv

Daniel Storrvik, som representerer Trond Einar Frednes, sier at de anket alle punktene han ble dømt for og som han ikke har erkjent. Det eneste punktet han innrømmet, var å ha slått en betjent da han satt fengslet på Bastøy.

– Hvordan tok din klient dommen han fikk i mai?

– Han var veldig skuffet og overrasket over å bli dømt uten konkrete bevis mot ham, sier Storrvik.

– Hva tenker dere om at saken tas opp til doms igjen?

– Han er lettet over at hele saken gikk til ankeforhandling, selv om det var forventet. Han har tro på rettferdig behandling og riktig resultat i lagmannsretten, sier Storrvik.

I retten i Tønsberg la forsvaret vekt på at Trond Einar Frednes har startet et nytt liv, at han er rusfri og at han har en god jobb. Hans nye kjæreste vitnet og sa at de hadde møttes på Evangeliesenter, og at hun var imponert over at han valgte å dra rett fra soning til en institusjon for rusomsorg.

– Hvordan har han det nå?

– Han synes det er ekstremt tungt å ha denne saken hengende over seg, men han forsøker å fortsette det normale, lovlydige livet som han har hatt siden han slapp ut fra soning, sier Storrvik.

Vil ikke kommentere

Advokat Stephanie Nordby Bruun skal representere den fornærmede kvinnen igjen når saken går i desember. I mai sa hun på vegne av den fornærmede at det var godt for henne å bli tatt på alvor.

I rettssaken i april fortalte hun at hun hadde fått nytt navn og at hun bodde på skjult adresse, etter at hun rømte fra samboeren. I retten vitnet både hennes far og tidligere krimsjef i Larvik, Knut Vidar Vittersø, på vegne av henne. Vittersø sa at han aldri hadde sett noen være så redd som henne.

Nå må den kvinnen altså gjennom hele saken på nytt.

Denne gang ønsker ikke Stephanie Nordby Bruun å kommentere saken.