Unge synder mest under juletreet

Særlig blant unge voksne er det mange som slurver med kildesortering av julegaveemballasje.

Særlig blant unge voksne er det mange som slurver med kildesortering av julegaveemballasje. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Tre av ti mellom 18 og 34 år slurver ekstra med kildesorteringen julaften.

DEL

(Siste) Etter at gavene er pakket ut, ligger tom papp- og plastemballasje spredt utover stuegulvet i mange norske hjem. Og mens de fleste gavene forhåpentligvis blir satt pris på av mottaker, går mye av emballasjen en ublid skjebne i møte – i alle fall sett fra et miljøperspektiv.

En ny undersøkelse gjennomført av YouGov for Grønt Punkt avslører at én av fem juleglade nordmenn pleier å kaste tomemballasjen i restavfallet. Ti prosent av oss brenner opp emballasjen.

– Det er lov å være litt skuffet over disse funnene. Selvfølgelig skal vi kunne kose oss på julaften med god mat, gaver og alt som hører til, men det er da ikke noen stor sak å kildesortere avfallet sitt. Gjør vi det kan vi feire jul med litt bedre samvittighet, sier Jaana Røine, administrerende direktør i Grønt Punkt Norge.

I undersøkelsen svarer 22 prosent at de slurver ekstra med kildesortering på julaften.

Det er blant de unge voksne, personer mellom 18 og 34 år, vi finner de fleste miljøsynderne. 33 prosent i denne aldersgruppen innrømmer at de stapper alt avfallet i en svart søppelsekk når de skal rydde opp i avfallet etter gaveutpakkingen. Hele 15 prosent brenner emballasje som egentlig fint kunne blitt gjenvunnet.

Og mens de unge synder mest under juletreet, blir folk flest litt mer ordentlige med alderen. Blant den eldste aldersgruppen i undersøkelsen, de over 55 år, svarer bare 16 prosent at de kaster alt avfallet i samme søppelsekk. Kun 5 prosent oppgir at de kvitter seg med emballasje på julaften ved å brenne den. (ANB)

Tips for en grønn jul:

  • Planlegg på forhånd, så blir du ikke overraslket underveis.
  • Lag plass til en improvisert kildesorteringsstasjon før gaveutpakkingen begynner.
  • Sorter emballasjeavfallet (plast, papp og kartong m.m.) underveis.
  • Tråkk eller klem kartongene flate, så tar de ikke så stor plass.
  • La barna hjelpe til. Da lærer de noe selv ikke alle voksne vet, nemlig at kildesortering er noe man fint kan gjøre både til hverdags og til fest. (ANB)

Artikkeltags