Gå til sidens hovedinnhold

Naturvernforbundet i Sandefjord markerer Klimasøksmålet

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Lørdag 2. november markerer Naturvernforbundet i Sandefjord søksmålet mot staten vedrørende oljeboring i Barentshavet med stand inne på Hvaltorvet fra kl. 11–15.
Klimasøksmål Arktis er Norges første klimarettssak. Norske myndigheter vil nemlig bore etter olje i Arktis, og miljøorganisasjoner har tatt staten til retten for å stoppe dem. Saken skal opp for Borgarting lagmannsrett 5. november 2019.

Norske miljøorganisasjoner har saksøkt staten for brudd på Grunnlovens miljøparagraf, § 112, som skal sikre vår og framtidige generasjoners rett til et levelig klima.

Grunnloven § 112 slår fast at borgerne har rett til et «miljø som sikrer helsen, og til en natur der produksjonsevne og mangfold bevares», og at staten skal iverksette tiltak som sikrer denne retten. I tillegg sier bestemmelsen at «naturens ressurser skal disponeres ut fra en langsiktig og allsidig betraktning som ivaretar denne rett også for etterslekten».

Klimasøksmålet omhandler ti nye tillatelser til oljeleting i Barentshavet, som regjeringen tildelte oljeindustrien i 2016. Oljeboring her vil føre til omfattende klimagassutslipp i lang tid framover.

Første runde av rettssaken ble gjennomført i Oslo tingrett i november 2017. Ankesaken skal behandles Borgarting lagmannsrett 5 november 2019.

4. november blir det markeringer for retten til et levelig miljø over hele landet. Vi krever at regjeringen tar klimaansvar, og dropper planene om oljeboring i Arktis. Kom gjerne å besøke oss på standen på Hvaltorvet for mer informasjon.

Kommentarer til denne saken