Nav Sandefjord ber folk innstendig om ikke å møte opp fysisk – nesten alle Nav-ansatte er hjemme

STOR PÅGANG: Nav-leder Ole Petter Gravningen i Sandefjord har hittil registert 400-500 permitterte i Sandefjord som følge av koronakrisen. Han ber alle som har nett og PC hjemme, oppsøke Nav digitalt - IKKE fysisk.

STOR PÅGANG: Nav-leder Ole Petter Gravningen i Sandefjord har hittil registert 400-500 permitterte i Sandefjord som følge av koronakrisen. Han ber alle som har nett og PC hjemme, oppsøke Nav digitalt - IKKE fysisk. Foto:

Kø i publikumsmottaket på Nav Sandefjord er uheldig når koronasmitte må begrenses. Dessuten får man så å si ingen hjelp der – 90 prosent av de Nav-ansatte jobber nå hjemmefra. Nå bes publikum å møte Nav digitalt.

DEL

- På fredag hadde vi over 80 besøkende. På det meste var det 18 stykker samtidig i veiledningssenteret. Ut fra restriksjonene er dette en uholdbar situasjon for både brukere og ansatte.

Det sier Nav-leder i Sandefjord, Ole Petter Gravningen.

Han ber nå innstendig folk som har PC og nett hjemme, om IKKE å møte opp fysisk på Nav-kontoret.

– Veldig mange oppsøker Nav-kontoret fordi de er permittert. Det er helt unødvendig. De aller fleste av disse kan registrere seg hjemme på www.nav.no og saken vil bli håndtert der, sier Gravningen.

LES OGSÅ: Huset stenger dørene – nå ber daglig leder regjeringen hjelpe alle som rammes

– Hoster og nyser

Mandag morgen observerte han minst 12 personer som sto utenfor Nav ved åpningstidspunktet klokka 09. Ved lunsjtider mandag så han inntil 15 personer i veiledningssenteret samtidig.

I løpet av mandagen hadde over 100 personer vært innom. Nav-lederen beskriver situasjonen som svært krevende.

– Flere av dem som kommer, har med seg både barn og ektefelle. Det hjelper ikke akkurat på situasjonen. Gravningen.

Han er opptatt av smittevern både for brukerne og Nav-ansatte.

– Når folk kommer inn her og hoster og nyser, er det uheldig. Jo flere som kommer, jo vanskeligere er det for oss å sørge for avstand mellom folk, sier han, og tilføyer:

– Vi har med få unntak nå kun åpent veiledningssenter for selvbetjening, og dette er beregnet på dem som ikke har nett eller PC hjemme. Dette gjør vi for å skjerme ansatte med kritisk kompetanse for smitte.

Disse brukerne har kanskje hatt trygge jobber i årevis, og er ikke vant til å ha kontakt med Nav.

Ole Petter Gravningen, Nav-leder i Sandefjord

Ifølge Nav-lederen, som enn så lenge selv er fysisk på jobb i lokalene på brygga, er det bare 15–20 av totalt rundt 150 ansatte som er på kontoret. Resten av staben jobber hjemmefra.

Derfor er det heller så å si ingen hjelp å få for folk som oppsøker Nav-kontoret fysisk.

– Vi forstår at det oppleves krevende å bli permittert. Flere av dem som har møtt opp her med papirene i hånda, er sendt hit av arbeidsgiveren sin. Disse brukerne har kanskje hatt trygge jobber i årevis, og er ikke vant til å ha kontakt med Nav, sier Gravningen.

LES OGSÅ: Peter stenger restaurantene og permitterer alle ansatte: – Ikke forsvarlig å holde åpent nå

LES OGSÅ: Full stans på Oslofjord til mai. 90 ansatte permitteres

LES OGSÅ: Frisører permitterer og frykter for framtiden: – Det kan bli en økonomisk katastrofe for mange i bransjen

Flere hundre er permittert

Siden fredag har Nav Sandefjord registrert 400–400 sandefjordinger som er permittert, med hovedvekt på ansatte innen hotell, restaurant, service og handel. Gravningen venter flere i dagene som kommer.

– Den store bølgen har ikke kommet ennå, tror han.

Løsningen – både for å unngå av Nav-kontoret blir et smittereir og for at permitterte arbeidstakere skal få registrert seg riktig – er digital.

Det betyr at man må gå inn på nav.no, logge seg på via dittnav.no slik man gjør i nettbanken (med BankID), registrere seg som arbeidssøker og fylle ut nødvendige opplysninger via nett.

– Alle papirer man ellers ville tatt med seg fysisk, kan avbildes og legges ved på nett. Det er god veiledning underveis. Hvis man likevel står fast, må brukerne ta kontakt via telefon 55 55 33 33, sier Gravningen.

LES OGSÅ: Nok en restaurant må stenge dørene i byen: – Det er litt tungt, både for de ansatte og meg

Sikrer at folk får penger

Foruten trykket på Nav fra alle som er permittert og mister jobben (i alle fall for en periode), skal Nav Sandefjord også håndtere det øvrige tjenestetilbudet.

For eksempel sykmeldte, brukere på arbeidsavklaringspenger, de som allerede før koronakrisen kom var arbeidsledige, samt sosialhjelpsmottakere.

– Vi har lagt om og prioriterer all saksbehandling for å sikre at folk får ytelser. Det betyr at vi må redusere litt på oppfølgingsaktiviteter. Dermed blir det en periode med litt tynnere oppfølgning, sier Gravningen.

I praksis vil det si at der Nav må ha møter med enkeltbrukere, skjer dette nå kun digitalt.

Gravningen venter at Sandefjord kommune vil oppleve at flere kommer til å søke om sosialhjelp.

– Ja, jeg frykter det. De som er i vanskelige økonomiske situasjoner, kan vi normalt bistå ganske tett og få til gode løsninger. Men grunnet den ekstraordinære situasjonen, klarer vi i en periode framover ikke å være like tett på. Og det vil nok gjøre at flere kommer til å be om sosialhjelp, sier han.

Trenger du akutt stønad til mat eller bolig i form av sosialhjelp? Da kan du ringe Nav Sandefjords vakttelefoner 45 41 12 38 eller 970 28 789 mellom kl. 09–15 mandag til fredag.

– Det vil gå over

Mens flere Nav-brukere over hele landet opplevde påloggingsproblemer i helgen, skal dette nå være i orden, ifølge Nav-lederen i Sandefjord.

I hele Norge er det små og store næringsdrivende som nå er i dyp krise og står i fare for konkurs, samt arbeidstakere som frykter for sin personlige økonomi fordi de blir permittert eller mister jobben.

Ole Petter Gravningen tror at tiltakspakkene regjeringen og Stortinget nå kommer med vil bidra til at samfunnet kommer raskt «i gang» i igjen.

– Situasjonen er ille, helt klart. Men vi må tenke at dette er midlertidig. Det vil gå over. En del blir permittert nå, men på sikt kommer restaurant, uteliv og service i gang igjen. Jo flinkere vi enkeltmennesker er til å følge de pålegg som kommer, jo raskere kommer vi gjennom krisen, sier han.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.