Gå til sidens hovedinnhold

Gleditsch og Theimann, dere har sviktet som voksenpersoner!

Artikkelen er over 4 år gammel

Én av fire personer i arbeidsdyktig alder i Sandefjord lever av NAV (24 prosent). Snittet for Norge er 21 prosent. Ansvaret for at det går så dårlig i Sandefjord hviler på alle partier i kommunestyret. Men hovedansvaret må Bjørn Ole Gleditsch ta sammen med Arbeiderpartiets Arild Theimann. De har sviktet som politikere, de har sviktet som voksenpersoner.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Da jeg var ferdig med videregående skole i 1985, vil jeg tro at noe sånt som 70-80 prosent av kullet dro ut av byen for å studere videre eller finne jobb. Når Gleditsch og Theimann har stått på beinhardt for å drive «fattigdomsbekjempelse» i Sandefjord, har de i realiteten gitt det signalet til ungdommen at «Bare bli, vi skal hjelpe deg. Sandefjord kommune ordner opp. Hvis vi bare får koordinert oss godt nok, så skal alle etatene i kommunen jobbe så godt sammen at vi skal hjelpe deg ut av uføret. Ikke reis noe sted, ikke ta personlig ansvar. Dette går bra».

Vi ser nå hvordan det har gått. 24 prosent er et svært høyt antall.  De som er i arbeid, må betale for både denne gruppen og for pensjonister.

Det er to andre årsaker til at de må ta skyld. De er begge medlemmer av partier som vil ha så høye NAV-utbetalinger at det ikke lønner seg å jobbe, og som straffer dem som ansetter ved å pålegge dem arbeidsgiveravgift. Til tider hører man Erna og Jonas snakke om at problemet er mangel på kvalifiert arbeidskraft. Det er ikke riktig.  Den gruppen vi snakker om her, er den som skulle ha jobbet på fiskemottakene våre, redd senger på hotell, servert i restauranter og utført enkelt vedlikeholdsarbeid. Men hvem utfører den type arbeidsoppgaver i dag? Flittige og flinke svensker og polakker, som ikke er ødelagt av NAV.

Den tredje årsaken er at både Theimann og Gleditsch har et valg. De hadde et alternativ da de valgte å gå så massivt inn for «fattigdomsbekjempelse». Vi kunne ved kommunesammenslåingen sagt opp noen hundre kommunalt ansatte, som ble overflødige, og brukt pengene på kommunale skattelettelser. Prosenten pr. person hadde ikke blitt høy, men vi hadde sendt et signal til næringslivet i hele Norge om at: Kom til Sandefjord! Her jobber vi, og vi premierer dem som gjør det.

I stedet gikk de i forrige kommunestyremøte inn for å gi mer i sosialhjelp til folk enn det gis ellers i landet. Forstå det den som kan. Det aller verste oppi dette er at jeg er overbevist om at de forstår bedre. Men de mener vi i disse oljesmurte tider har råd til det, og ettersom det er lite debatt om disse tingene, møter de lite motbør.  De gjør det som får dem til å se bra ut i øyeblikket. I realiteten ødelegger de en ungdomsgenerasjon og overlater et Norge til våre barn som blir umulig å finansiere.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.