Gå til sidens hovedinnhold

Nei, oppskriften er ikke kartlegging, men frie skolegrenser

Artikkelen er over 2 år gammel

Høyre krangler heftig med Venstre og Arbeiderpartiet i forbindelse med en undersøkelse som skal kartlegge hvorfor gode skoler gjør det bra og Høyre synes dette er en god idé. Venstre og Ap har innsigelser som er litt vanskelig å forstå, men de går på at de ikke liker dem som skal utføre undersøkelsen. Samtidig ser det faktisk ut til at de bruker som argument at det er ubehagelig for lærerne å bli undersøkt på den måten.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Liberalistene Sandefjord mener ingen av de tre partiene har rett. Det grunnleggende problemet i Sandefjord er at vi ikke har frie skolegrenser. Vi tillater foreldre og barn å velge fritt mellom barnehager, og vi tillater våre ungdommer over 16 å velge fritt mellom videregående skoler, men av én eller annen grunn mener Høyre det er OK å nekte foreldre dette hvis de har barn i grunnskolen i Sandefjord. At Ap og Venstre roper hurra, passer godt inn i deres ideologi, så de partiene kan man i det minste forstå.

Det kan vi glemme!

Jeg reagerer veldig sterkt på at det finnes politikere som setter seg over andre på den måten. I min familie har vi løselig snakket om å flytte ut av skolekretsen, men har fått beskjed om at vi bare kan glemme å la barna fortsette på skolen vi er blitt så glad i – Byskolen. Det føles meningsløst når det er snakk om bare noen meter utenfor skolegrensen.

Kun et spørsmål om matematikk

Samtidig reagerer jeg på vegne av dem som opplever at barna mistrives på skolen. Sjansen for at en del elever opplever elendige lærere, mobbing eller et skolebygg i elendig forfatning, er kun et spørsmål om matematikk. Det vil ramme noen eller mange – uansett hvor mye ressurser en skole får. Da er det provoserende at det skal sitte folk i kommunestyret og mene at politiske prinsipper er viktigere enn friheten til dem som ikke har det bra.

Skolene må skjerpe seg

Med frie skolegrenser vil de aller fleste foreldre la barna fortsette på den skolen som ligger nærmest hjemmet, men det at noen få flytter sine barn, vil føre til at skolene som opplever frafall, vil skjerpe seg. Er det skoler som rammes hardt og mange flytter, ja, da har administrasjon og politikere det perfekte bevis på at noe galt er fatt, og man må styrke den aktuelle skolen.

At Høyre på den ene siden nekter foreldre denne friheten og samtidig skal erstatte den med en dyr undersøkelse, er typisk Høyre-politikk. Det hadde vært så mye bedre å la fritt skolevalg eksponere svake og sterke skoler.

Velgerne har makta

Dette kan selvsagt ikke venstresiden fordra, men det er et håp om at vi kan få det til om du stemmer Liberalistene ved høstens valg. Det er den eneste måten å drive de såkalte ikke-sosialistiske partier i riktig retning. Velgernes makt er det eneste språket de forstår.

Kommentarer til denne saken