Spytt ikke på gulvet!

Vet du hva du deler? Kan det ramme noen?

Vet du hva du deler? Kan det ramme noen? Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.For hundre år siden var det nødvendig å sette opp skilt som forbød spytting i offentlige lokaler. Relativ ny kunnskap om hvordan sykdommer ble spredt, gjorde det nødvendig å endre samfunnets normer. En sjuk mann som spyttet, var farligere «end en gal Mand med gevær», het det i en legebok i 1925 – ifølge norgeshistorie.no. Spesielt var det kampen mot spredning av den «hvite pesten,» tuberkulose, som bidro til endringer av samfunnets normer. Nå er det fullstendig utenkelig å spytte innendørs.

Men enhver som følger kriminalstoffet i Sandefjords Blad vet at samfunnet står overfor en ny stor utfordring, og som gjør at vi må endre samfunnets normer, og det fort; uvettig nettbruk.

Det er dessverre ikke få ungdommer som har tatt stor skade av feil nettbruk. Spesielt er det publisering og spredning av bilder og filmer av seksuelle handlinger med mindreårige som har gitt de verste følgene – for alle involverte. Her er det selvsagt lett å sympatisere med ofrene. Men er alle de som bidrar til spredning klar over i hvilken grad de påfører noen skade, og vet de hvilke konsekvenser det kan få for dem selv? Det er spesielt på dette området at samfunnet har mest å lære. Det er mye som deles via sosiale medier som heller skulle ha vært slettet, og ikke spredd for millioner.

Men desto lengre digitaliseringen kommer, desto flere feil og overtramp er det mulig å gjøre eller bli utsatt for. Nettvett handler nå om alt fra å ivareta egne og andres personopplysninger og å unngå svindel til å motvirke mobbing og stanse spredning av falske nyheter. Og selv om de fleste nok har unngått å bli utsatt for de aller verste konsekvensene, har vi alle gjort større eller mindre feil på nett som vi har angret på etterpå. Bare se hvordan bruken av Facebook har endret seg de siste ti år. Det er bilder som ble postet for offentligheten for ti år siden, som de færreste ville ha delt på samme måte i dag.

Men som samfunn har vi en lang vei å gå. Og vi bør gå den fort. Det er derfor bra at foreldrenettverket 13+ inviterer til foredrag om ungdom og nettvett tirsdag neste uke. Slike møter og diskusjoner fortjener engasjement.

LES MER OM DET HER: – Foreldrene må våkne opp

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken