Håper foreldre kommer til tankedugnad mot nettovergrep

BEKYMRET: – Mange barn og unge får materielle gaver i bytte mot seksuelle bilder, videoer og tjenester. Derfor må vi voksne også følge med på om barna får slike gaver, sier Lars Flagstad. Bildet er fra 2013.

BEKYMRET: – Mange barn og unge får materielle gaver i bytte mot seksuelle bilder, videoer og tjenester. Derfor må vi voksne også følge med på om barna får slike gaver, sier Lars Flagstad. Bildet er fra 2013. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Kariåsen ungdomsklubb ber tenåringsforeldre investere én time fredag ettermiddag til dialog for å forebygge at barna deres blir ofre for nettrelaterte overgrep.

DEL

– Dark Room er et veldig viktig apropos til dette møtet – nettrelaterte seksuelle overgrep foregår i et skremmende stort omfang.

Det sier Lars Flagstad. Han er invitert av Kariåsen ungdomsklubb for å få til uformell dialog med foreldre om hvordan de kan bruke kompetanse om egne barn til å forebygge at barna utsettes for seksuelle overgrep.

Dark Room er navnet på politiets nå landsomfattende og pågående etterforskning av seksuelle overgrep mot mange barn, deriblant babyer. Overgriperne har brukt det såkalte mørke nettet for å begå overgrep, laste ned og se filmer og bilder av overgrep.

Foreldremøtet holdes fredag 2. juni på personalrommet på Vesterøy skole, en times tid fra klokka 17.30.

Arrangøren er klar over at fredag ettermiddag ved inngangen til pinsehelgen kanskje ikke er det mest lukrative, men håper foreldre likevel ønsker å investere en time i kunnskapsdeling for å styrke barnas sikkerhet.

LES OGSÅ: Vestfolding pågrepet i operasjon Dark Room

Stripper foran kamera

– Jeg kommer ikke som noen ekspert, men jeg er opptatt av problemstillingen. Hvordan kan foreldre gi råd til hverandre om hvordan de skal gå fram overfor egne barn og hvordan de skal sette seg inn i teknologien, sier Flagstad, og lister opp noen aktuelle temaer for møtet:

■ Mobbing på nett

■ Farer ved å legge ut bilder av egne barn

■ Hvorfor barn bør være kritiske når de får venneforespørsler og følgere i sosiale medier

■ Trenden der unge (særlig jenter) stripper og poserer foran webkamera

■ Faren for seksuelle overgrep som følge av fysiske avtaler gjort etter nettmøter

■ Salg og bytte av seksuelle tjenester

■ I hvilket omfang man som foreldre kan og bør kontrollere barnas nettbruk

– Noen mener foreldre har rett og plikt til å overvåke barna på nett. Det kan i mange tilfeller være fornuftig, for barna ligger jo gjerne et teknologisk hestehode foran oss voksne, sier Flagstad.

LES OGSÅ: Mann smugfotograferte unge jenter: – Hele familien min har kollapset

– Får gaver

Han mener voksne har et ansvar for blant annet å passe på at barn ikke bruker sjekkearenaer på nett som er ment for voksne eller at de utsettes for såkalt grooming av voksne med onde hensikter på nettarenaer ment for barn og unge.

Det finnes mange tilfeller der barn og unge har blitt lurt til å ta bilder og filmer av seg selv, og deretter trues med at disse publiseres eller sendes foreldrene om barna ikke sender fra seg enda mer.

– Mange får også materielle gaver i bytte mot seksuelle bilder, videoer og tjenester, og derfor må vi voksne også følge med på om barna får slike gaver, sier Lars Flagstad.

Møtet på Vesterøy skole fredag er åpent og særlig rettet mot tenåringsforeldre. Ifølge Flagstad kan møtet være starten på en foreldredialog som kan videreutvikles i senere arrangementer.

LES OGSÅ: Beslagla 21 sexdukker som ligner barn

Kariåsen ungdomsklubb på Vesterøya er et populært sted for ungdom. Nå vil klubben samle foreldrene på Vesterøy skole - og ber inn alle som kan til idédugnad mot nettovergrep.

Kariåsen ungdomsklubb på Vesterøya er et populært sted for ungdom. Nå vil klubben samle foreldrene på Vesterøy skole - og ber inn alle som kan til idédugnad mot nettovergrep. Foto:

Artikkeltags