Gå til sidens hovedinnhold

Nok snakk, på tide å handle, Senterpartiet

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I Sandfjords blad kunne vi i juni lese om at Kathrine Kleveland jublet for at Senterpartiet endelig hadde vedtatt at de også ønsker gratis tannhelse. Men det saken dessverre ikke belyser er at Senterpartiet bare uken før stemte mot å utrede gratis tannhelse i Stortinget. Vi i Rødt gleder oss over alle som vil kjempe for gratis tannhelse. Dette har vært en viktig sak for oss i flere år, og vi har i alle årene på Stortinget bevilget mer penger enn noe annet parti til å gjennomføre et tannhelseløft. Å gå til tannlegen er dyrt og mange har faktisk ikke råd til det. I Norge har vi et gratis helsevesen, dette sikrer at alle kan få viktig helsehjelp, uansett inntekt. Snn burde det også være for tennene! Derfor sier vi velkommen etter med god politikk til SP!

Spørsmålet er hvorfor Katrine Kleveland vil skryte av en politikk som partiet hennes ikke har tenkt å gjøre noe med i praksis? Det er jo flott å snakke om gode tiltak, men det er bedre å prøve å gjennomføre det. Landsmøtet til SP vedtok at de skulle være for gratis tannhelse helgen 3. – 6. juni, mens de stemte mot Rødts forslag om det samme 8. juni. Skal ikke partiets politikk vise seg når de stemmer på Stortinget?

Rødts forslag lød som følger:

  • Stortinget ber regjeringen legge fram en tannhelsereform for Stortinget som inneholder en konkret plan for innfasing av en universelt tilgjengelig tannhelsetjeneste, hvor tennene behandles som en del av kroppen og tannhelse likestilles med andre helsetjenester, for eksempel gjennom egenandelsordningen.
  • Stortinget ber regjeringen om å utrede en gradvis utvidelse av offentlig finansiert tannhelse, slik at sykdom i munnhulen ses på som en ordinær diagnose, og tannhelse likestilles med andre helsetjenester.

Her burde det med andre ord ikke være noen grunn til å stemme imot. Hvis målet er gratis tannhelse, så bør alle partiersom ønsker dette kunne støtte en utredning for å finne ut mer om hvordan vi skal kunne gjennomføre dette i praksis. Vårt forslag fikk støtte fra SV og MDG, men altså verken SP eller AP. Dette viser med all tydelighet at ny regjering ikke nødvendigvis betyr ny politikk. Ønsker du at tennene skal behandles som resten av kroppen, så er ditt beste valg et sterkere Rødt på Stortinget.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.