Norges Bank har satt opp renten jevnt og trutt det siste året. I mai 2022 lå styringsrenten på 0,75 prosent. Nå, ett år senere, er renten satt opp til 3,25 prosent. Det har truffet boliglånskundene hardt.

– Jeg har kunder som ikke har råd til å beholde huset eller leiligheten. De selger og kjøper noe rimeligere. Noen tar en gjennomgang på om man faktisk trenger det store huset lenger, og kjøper seg ned, sa Monja Ørvik, leder for personmarked i Sparebanken Din i Skien og Bø, til Varden.

Overfor Nettavisen forklarer Ørvik at renteoppgangen overrasket mange av bankens kunder.

– Folk tenker at «det tar vi som det kommer», men så kommer det fortløpende. Du rekker ikke vende deg til den første renteoppgangen før den neste kommer. Du går fra å ha kontroll på hva du skal betale til «kan det stemme?».

I begynnelsen lurte folk på om banken hadde gjort feil da de begynte å legge merke til at boliglånet kostet mer, forteller Ørvik.

– Vi får inn mange henvendelser daglig

I disse dager tar mange boliglånskunder kontakt for å få hjelp.

– Vi får mange henvendelser om avdragsfrihet, refinansiering, salg av bolig og økonomisk rådgivning. Vi får inn mange henvendelser daglig.

– Når begynte dere å legge merke til at folk ønsket å bytte ut boligen til noe billigere?

– Det startet i høst allerede. Da kom det en del spørsmål på om vi trodde rentene skulle øke. Vi viste til prognosene om at rentene kom til å gå opp. Da var det en del som begynte å tenke at de satt med et for dyrt boliglån.

Renteøkningene treffer ikke bare boliglånet, men også blant annet billånet og studielånet.

– Alle rentene øker. Da kan vi plutselig snakke om flere tusen kroner i forskjell.

– Bufferkontoen er spist opp

Til tross for at mange sparte store summer under pandemien, melder Sparebanken Din om at flere har tært på bufferkontoen.

– Jeg tror folk har tenkt at man skal unne seg litt ekstra, og derfor er bufferkontoen spist opp. Vi har hatt noen som har ringt og sagt at hele bufferen er borte.

Det er også vanskeligere å fylle bufferkontoen enn før.

– Veldig mange setter av noen tusenlapper i måneden til bufferkontoen. Når kostnadene går opp, henter man fra bufferkonto fordi man ikke har klart å redusere forbruket.

Det er mange som er bekymret for egen økonomi i disse dager. Til tross for at boliglånsrenten har økt flere ganger det siste året, kan flere rentehevinger treffe lommeboka fremover.

Kan komme flere rentehevinger

I dag er renten på sitt høyeste siden 2008. Den gjennomsnittlige boliglånsrenten kan stige til over fem prosent i løpet av 2023.

Prisene steg langt mer i april enn det Norges Bank spådde. Dette kan føre til flere rentehevinger.

– Prisveksten på 6,4 prosent er adskillig høyere enn Norges Banks prognoser. Det er derfor dårlig nytt for renta til folk flest, sa sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i SpareBank 1 SR-Bank til Nettavisen i slutten av april.