Gå til sidens hovedinnhold

Norge er på sitt beste er etter klokken 16. Da etableres bånd, da bygger vi familier

Artikkelen er over 2 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

«Hvem passer på ungdommen våre», lød spørsmålet fra KrFs temamøte sist uke. Ungdommene selv kanskje? Men det er helt klart mange voksne som engasjerer seg på ulike måter.

Med mål om å legge til rette for at det skal være godt å vokse opp her i Sandefjord.

Jeg tar av meg hatten for den frivillige fotballtreneren til mine egne barn. De er så tålmodige og kjenner etter hvert (ikke bare) navnene på alle barna. Og her glimter det til i både idretten, korps, kor, klubber, menigheter og forskjellige foreninger. Det er så mange voksne som stiller opp på dugnad hver eneste ettermiddag.

Norge er på sitt beste er etter klokken 16. Da etableres bånd, da bygger vi familier: det å stå i kiosken under kampen, eller å kjøre barn til nettopp det de gleder seg til hele dagen, det er på mange måter livet med barn.
 

Den gleden hos barnet som oppstår i møte med en gjeng, med andre, enten det er på et lag eller teater gruppe. Gleden de får når de bare har det gøy sammen. Det betyr så mye mer for den enkelte enn vi kan måle i kroner. Men for mange barn og unge får ikke mulighet til å delta på fritidsaktiviteter sammen med jevnaldrende fordi familiene ikke har råd. Det gjør at noen blir holdt utenfor viktige sosiale arenaer, der de kan oppleve mestring og samhold.

Vi voksne kan snakke om forebygging. Om folkehelse. Om aktivisering og alt man kan lære av å bidra. Men samholdet og gleden – av å gjøre noe fordi det er gøy: Det er det som får ungdom til å bli med. På temamøte til KrF om frivillighet snakket også Susann Angel, ungdoms koordinator for ungdommens røde kors i Sandefjord.

De underviser en metode kalt gatemegling blant ungdom i byen som lærer ungdommer å håndtere konflikt og se bak anklager og sjikane og se personen bak og hva som er de udekte behovene. Det er enighet om hvor viktig det er at ungdom skal få engasjere seg og at vi som voksne og samfunn må legge til rette for at det skal være enkelt for dem. Meningsfylte aktiviteter er viktige.

Mange foreldre forteller at fritidsaktiviteter er i ferd med å skape et klasseskille, og mange rister på hodet av hvor dyrt det er. Det skal ikke være slik at det er foreldrenes lommebok som avgjøre om barna får være med. Det kan vi ikke godta. Derfor har KrF fått gjennomslag for at alle barn og unge mellom 6 og 18 år skal få et fritidskort, for å betale for faste fritidsaktiviteter.

KrF vil at dette skal ha en verdi på minimum kr 2000,- og at det kortet Sandefjord kommunen har i dag vil øke beløpet på kortet.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.