Gå til sidens hovedinnhold

Vi burde si som Trump: «Norway first»!

Artikkelen er over 4 år gammel

Nyvalgt president I USA, Donald Trump, får mye pepper for nærmest alt han har sagt, sier og gjør. Blant annet er hans hovedmantra «America first» kritisert.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Med det mener han at USAs interesser alltid skal komme først.  For eksempel har han allerede reddet flere tusen arbeidsplasser i bilindustrien ved å «true» bilindustriens mektige herrer på toppen med straffetoll.

Dette skal gjøres ved at bilene ilegges en stor toll når de eventuelt kommer tilbake til USA fra Mexico hvor de skulle bygges. Bilindustrien ga seg! Fabrikkene består i USA.

I dag spiste jeg Delikat sild til frokost. Tror du den er norsk? Nei, den er produsert i Polen. For kort tid siden ble sursilda produsert i Drammen, men profitten ble for liten for familien i Mills A/S, som eier Delikat.

I Grenland er det ikke lenge siden Gimsøy Kloster, eid av Orkla, ble lagt ned, og saftproduksjonen flyttet til Sverige. Profitten til Hagen og de andre eierne ble for liten.

Hva hvis Norges statsminister hadde holdt tale og sagt: Norge først, Norge først! Og sagt opp EØS-avtalen og satt Norges interesser i høysetet.  Hvem har råvarer til saft og syltetøy, og ikke minst muligheter for økologisk produksjon? Hvem har olje og gass?

Vi behøver ikke stå med nisselua i hånda og slippe underbetalte trailersjåfører, som kommer med norsk sild og saft, produsert i EU, søppelsjåfører og andre inn i landet og si «Welcome to Norway»! Vi burde si: «Norway first».

Tenk om vi kunne ha flinke, norske sjåfører og et kommunalt selskap som klarte å håndtere søpla i Oslo! Tenk om vi kunne øke eksporten til vår nabo, for eksempel Russland, et stort marked nær oss! Trump er ikke redd for å være venner med dem, burde ikke vi som gode naboer også være det? Vi er ikke avhengig av et eventuelt «snurt» EU!

Mye av det Trump sier og gjør er ikke bra, men vi må klare å se at noe er bra også! 

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.