Norges første og største massivtrehus åpnet på Gjennestad

Av
DEL

Innsendt Nylig avgåtte klima- og miljøvernminister Ola Elverstuen foretok den offisielle åpningen og han plantet et Prydkirsebærtre rett utenfor bygget.

Daglig leder for Gjennestad Drift, Geir Fossnes, informerte om byggeprosessen og takket de involverte parter i byggingen. Han fortalte at dette signalbygget, som er det første massivtrehuset i Norge, består kun av norske og i all vesentlighet lokale råvarer. Det er norsk tømmer fra Numedal, konstruksjonene er produsert av norske Splitkon, og utvendig er skolebygget på nesten tusen kvadrameter kledd med malmfuru fra Telemark. Signalbygget på Gjennestad i Vestfold har 93 selvbærende takstoler, og hele 47 av dem er ulike. Men det bekymret hverken arkitekt Håvard B. Olsen eller byggmester Svein Are Aasrum.

Geir Fossnes takket Vårdal Arkitekter fra Sem ved arkitekt Håvard B. Olsen for godt utført arbeid, selv om han hadde satt griller i hodet på de som skulle lage konstruksjonen med alle de ujevne vinklene! Alle linjer er på skrå og ingen takstoler har lik takvinkel. Det er innvendig helling på taket så man slipper i alle fall å frykte snøras fra tekst.

Over grunnmuren er det ikke brukt hverken plast eller betong. Til og med isolasjonen er trefiberbasert, og heissjakta er 100 % trekonstruksjon. Det har vært benyttet lokal arkitekt, lokale håndtverkere, og det har vært praksis for elevene på byggfaglinja.
Huset er bygd etter TEK 17 standard og har hovedfokus på lavt CO2-avtrykk i byggets levetid.

– Vår påstand er at dette bygget har 50 prosent lavere utslipp av CO2 enn et vanlig stål- og betongbygg, sier byggherre Geir Fossnes i Gjennestad Drift.

Oppvarmingen i bygget skjer ved hjelp av vannbåren varme fra eget biobrenselanlegg som er matet med kortreist biovirke.

Byggmester Svein-Are Aasrum fikk takk for vel utført arbeid med byggeprosjektet som har blitt gjennomført nesten til tiden og på budsjett. Det var første gang Aasrum og tømrerne hans bygget med massivtre, og montasjen og etterarbeidet gikk som planlagt. Geir Fossnes repliserte at det riktignok var 1 mm for langt på den totale lengden, men det kunne byggmesteren høvle vekk neste gang han kom!

Så var det tale av rektor på Gjennestad VGS, Kristin Sanna Kihle, som også introduserte Elvestuen. Rektoren takket alle for vel utført arbeid. – Jeg er både stolt og takknemlig denne dagen, sa Kristin Sanna Kihle.

Den nylig avgåtte Klima- og miljøvernministeren Ola Elverstuen holdt en tale og foretok den offisielle åpningen av dette første og eneste store massivtrehuset i Norge. Han hadde mange rosende ord om dette signalbygget her på Gjennestad.
– Med årets milde vinter tror jeg vi alle kjenner på en større uro enn man gjorde før, sa Ola Elvestuen.

Han la vekt på at klimaendringene må møtes med innovasjon og økt hastighet. Da må bygg planlegges og gjennomføres på en annen måte enn i dag.

– Det løser vi ved å kutte ut bruken av fossile drivstoff. Her på Gjennestad varmes bygget opp og drives med flisfyring og solceller. Så handler det om materialbruken, gjenbruk samt ombruk og hvor langt disse må fraktes. Det siste virkemiddelet er at vi må lage en ny økonomi – et marked som er innafor det som er naturens tåleevne, forklarer Elvestuen og pekte på skolebygget.

– Her har dere et eksempel på hvordan dette skal gjøres i framtida! En av løsningene på dagens store CO2-utslipp er å bygge trebygg som skolen på Gjennestad, sa klima- og miljøminister Ola Elvestuen under åpningstalen på tirsdag.

Elevrådsleder Isak Lyng Svendsen og nestleder Lise-Maja Wilhelmsen Lie og Ola Elvestuen plantet det nye tuntreet, et prydkirssebærtre, rett utenfor inngangen til bygget.

Etter den offisielle åpningen var det mottagelse med marsipankake og kaffe inne i skolebygget med dertilhørende omvisning.

Send inn tekst og bilder «

Her kan du sende inn stoff og bilder til nett og papir!

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.