Gå til sidens hovedinnhold

Faren min – jazzelskeren som aldri sluttet å tippe – og som bygde landet!

Artikkelen er over 3 år gammel

Faren min hadde tre interesser: Musikk, sport og tipping. Han var 23 år da Norsk Tipping lørdag 13.mars 1948 hadde sin første tippelapp klar. 12 engelske fotballkamper. 25 øre pr. rekke. Omsetning på 52.000 kroner. Faren min sleit fælt med navnet på noen engelske lag.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I 1949 ble han og mora mi invitert på karneval. Det var slikt etter 2. verdenskrig. Faren min besøkte tre butikker som tok imot tipping. Han skulle ha minst 300 tippelapper. Kommisjonærene så rart på ham. Han holdt hemmeligheten for seg selv.

Lørdagskvelden troppet mora og faren min opp på karnevalet. Faren min var stolt. Han hadde limt utenpå klærne, hender, sko og ansiktet de 300 tippelappene. Jeg tror mora mi må ha bidratt. Dette ble den kvelden faren min har fortalt meg mest om. Han ble valgt til kveldens beste kostyme av en jury.

Hans stolteste øyeblikk som tipper var da han hadde 12 rette. Én, kryss, to, som det het den gangen. Faren min vant 36 kroner. Det spilte ingen rolle. Legendehistorien ble bare om de 12 rette.

I 1976 fikk han Sandefjord bys kulturpris. Jazzens skaper i Sandefjord. Overrakt av kulturutvalgets leder, Bernt Berggreen. Faren min snakka aldri om det. Han fortsatte å tippe helt til han døde.

I dag er Norsk Tipping drivkraften for norsk idrett, kultur og humanitære organisasjoner. Mer enn 2,2 millioner av oss er medlem av Norges Idrettsforbund. Vi nyter godt av det.

Faren min elsket sport. Tipperne var med på å bygge opp landet vårt med utallige anlegg. Fotballbaner med friidrettsbane rundt. Håndballhaller. Forsamlingslokaler hvor kultur og organisasjonsliv samarbeidet. Norheim på Framnes. Vonheim i Kodal. Betalt hovedsakelig av spillemidler.

Norsk Tipping har gitt Norge et særpreg. De var med på å skape dugnadsånden når spillemidlene ikke rakk til den ekstra garderoben eller en tribune. Typisk norsk ble skapt. I 1952 og 1994 ble, utrolig nok, Oslo og Lillehammer tildelt vinter-OL. Verdens største idrettsstevne. Landsfaderen Einar Gerhardsen og landsmoderen Gro Harlem Brundtland fra Arbeiderpartiet var stolte statsministre for hvert sitt OL. Faren min var i Oslo. Jeg var på Lillehammer.

De siste årene har utenlandske spillselskaper truet Norsk Tippings eksistens.

Flere politiske partier på høyresida har uttalt at konkurranse er viktig. Og ønsker utenlandske spillselskaper velkommen. Ap er garantisten for at Norsk Tipping fortsatt skal være hovedsponsoren til norsk idrett, kultur og humanitære organisasjoner. Norsk Tipping er en del av verdigrunnlaget flere generasjoner har opplevd. En slik skatt kan vi ikke tukle med. Mener Arbeiderpartiet.

Faren min takker jeg i dag for at jeg kunne vokse opp og spille fotball og drive med annen idrett, både på sommeren og vinteren. Ute og inne. Jeg øvde og øvde mange timer om dagen.

Jeg opplevde at drømmene mine ble til virkelighet. Faren min var Norsk Tipping.

Kommentarer til denne saken