Gå til sidens hovedinnhold

Ny forskning: Hunde- og katteeiere er ekstra utsatt for flåttbitt

Artikkelen er over 1 år gammel

Hunde- og katteeiere har 1,5 ganger høyere risiko for å finne flått som har festet seg på kroppen.

Veterinær Charlotte Søyland anbefaler husdyreiere å skaffe seg preparater for å beskytte både seg selv og de firbeinte mot flått.

Hun viser til en amerikansk studie publisert av National Center of Biotechnology Information (NCBI).

– Denne analysen, som utforsker forholdet mellom dyrehold og eksponering av flått og flåttbårne sykdommer, viser tydelig at kjæledyr øker husholdningens risiko for bitt og sykdom hos både mennesker og dyr, heter det i en pressemelding fra Involve.

Viktig å sjekke seg

Ifølge undersøkelsen rapporterte 20 prosent av husholdningene med kjæledyr funn av flått på dyret.

– 31 prosent fant flått som kravlet på medlemmer av husholdningen, og 19 prosent fant flått som hadde festet seg på et familiemedlem, står det i pressemeldingen.

Flåttbårne sykdommer har en inkubasjonstid på cirka 24 timer. Det er derfor viktig å sjekke både seg selv og sitt kjæledyr for flått hele flåttsesongen.

– I dag finnes det flere gode avvisende preparater, både dråper og halsbånd som varer i henholdsvis én måned og i syv til åtte måneder. De hindrer flått, lus, mygg, fluer og lopper i å feste seg til dyret. Når parasittene ikke får bitt, reduseres risikoen for smitteoverføring betraktelig. Halsbåndene kan brukes av både hund og katt, forteller Søyland, som driver Nesodden Dyreklinikk.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 09:00.