Folk flest, nesten uansett hvor de måtte befinne seg, får med seg flyalarmene. Når Sivilforsvaret tester sine alarmer landet rundt onsdag klokka 12.00, vil landets hørselshemmede også få mulighet til det.

Sandefjordsfirmaet Flexialarm AS har nå utviklet en tjeneste på mobiltelefon som gir den samme varslingen, men nå som vibrering og visuell varsling.

– Hørselshemmede har behov for visuell og taktil varsling, dette får de ofte via hjelpemidler til bruk i det private rom. Men i det offentlige rom, blir de ofte ekskludert, eller glemt, sier Robert Skarsbakk, daglig leder i Flexilarm.

Han vokste selv opp med døve foreldre og har kjent på kroppen de utfordringer hørselshemmede står ovenfor når det gjelder å kunne motta viktig informasjon i det offentlige rom, informasjon som ofte blir gitt via lyd.

LES OGSÅ: Bevilget 30.000 kroner til 17.mai-sending

LES OGSÅ: Andreas (20) og Joakim (18) gikk på konserten flere ganger

Brann og evakuering

Tall fra Helsedirektoratet viser at 14.5 % av landets befolkning er betydelig hørselshemmet. Det betyr at nærmere 700.000 nordmenn vil kunne gå glipp av samfunnskritisk varsling, som flyalarmen er. Tallene vil stige i tiden fremover.

Tjenesten, som er utviklet med tillatelse fra DSB (Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap), er tilgjengelig for alle som ønsker et supplement til den auditive varslingen. Applikasjonen kan lastes ned gratis på Google Play og i App Store.

Flexilarm kan brukes til langt flere typer hendelser som også hørselshemmede trenger å motta på lik linje med hørende, som for eksempel brann og evakuering. Informasjonen som avleveres kan også være mer detaljert, og man kan avgrense varslingsområdet.

LES OGSÅ: Unikt prosjekt: Selvkjørende buss snart i rute

– Uhyre viktig

Kommunikasjonsrådgiver i Norges Døveforbund, Linda Kvaksrud Hansen sier:

– Denne løsningen er uhyre viktig for en stor gruppe mennesker, som ofte blir ekskludert fra å motta kritisk samfunnsinformasjon. Dette har vært en kampsak for hørselshemmede i en årrekke. Det blir ofte tatt for gitt at publikum får med seg informasjon basert på lyd.

LES OGSÅ: Norske Talenter-Vilde møtt med full jubel på hjemmebane