Gå til sidens hovedinnhold

Nydelig illustrert bildebok for barn som får søsken

Elin Fjellheim ved Sandefjordbibliotekene har skrevet bokomtaler av tre bildebøker for barn.

Lillebror er ny som månen – Åse Ombustvedt og Jens Kristensen – Ena – Vigmostad & Bjørke, 2020

Ei jente rømmer hjemmefra og ut i skogen. Hun tror at mamma og pappa vil bytte henne ut med den nyfødte lillebroren sin. I skogen finner hun seg en plass oppi et eiketre som har mose som teppe og blader til tak over hodet. – I tilfelle jeg skulle få gjester, mumler treet. Hun prater med treet og et ekorn som bor der, som lurer på hvorfor hun gråter og hun må fortelle om den nyfødte lillebroren sin. Hun blir venn med ekornet og treet, som gir henne trøst. Nydelig illustrert bildebok for barn om det å få et nytt søsken og å føle seg oversett og utenfor.

Robin og planeten – Johan Kaos og Bård Sletvold Torkildsen, Cappelen Damm, 2020

Robin er ei selvstendig jente som prøver å leke gjemsel med mamma og pappa, men de er bare opptatt med krangling. Derfor går hun for å gjemme seg alene, og hun går ut i skogen. Ute i skogen møter hun en skadet og flygende planet og hun vil veldig gjerne hjelpe den. Hun tar med seg planeten hjem igjen og blir kjent med alt fra dens våte hav til de øde ørkenene, for så å reparere den. Mamma og pappa bestemmer seg for å flytte fra hverandre, men Robin vil flytte med planeten ut i skogen. Flott illustrert bildebok med både familiekonflikter og miljø- og klimautfordringer som viktige temaer.

Pølsetjuven – Marianne Gretteberg Engedal, Samlaget, 2019

Kjell er ni år og hele familien hans er tjuver. Å stjele er jobben deres. Hvis de skal spise eller gjøre noe morsomt, så må de stjele. Men Kjell vil ikke stjele fra andre, han vil heller at de skal ha en vanlig jobb og tjene penger. Han drømmer selv om å jobbe som hestetemmer eller brøytebilsjåfør. En dag drar vennen hans Pølse-Per på ferie og Kjell blir nødt til å være med familien for å stjele fra ham. Dette er en veldig fin bildebok for barn om å være seg selv og modig nok til å si ifra når noe er galt.

LES FLERE BOKTIPS

Kommentarer til denne saken