Vi skal ha en sterkere politisk hånd på rattet i den nye kommunen. Derfor blir det mer å gjøre for oss politikere

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Samtidig som vi debatterte oss ferdig om politikergodtgjørelser i Fellesnemnda den 10. oktober i år, fikk vi en hyggelig bekreftelse på at vi har lyktes med mye i «gamle» Sandefjord. Da tikket nyheten inn om at vår kommunale service og informasjon er «best i fylket», og at vi ligger på 12. plass blant landets 428 kommuner. Det er en verdifull anerkjennelse, ikke minst fordi det er Forbrukerrådet som står bak undersøkelsen.

DEL

MeningerDet kommer i tillegg til at vi i andre undersøkelser ligger helt på eller nær toppen av norske kommuner - i et land som år etter år ligger på eller nær toppen blant verdens beste land å bo i. Det er bemerkelsesverdig at Sandefjord får denne anerkjennelsen, fordi vi er en såkalt «lavinntektskommune» med lavere inntekter enn sammenlignbare kommuner i landet.

Intet kommer av selv. Bak disse gode resultatene ligger hard og god jobbing av alle våre kommunalt ansatte, de som er kommunens menneskelige ansikt og stemme utad overfor våre innbyggere – hver dag. Og er en anerkjennelse som gjelder både administrasjon og politikere. De skal alle ha stor takk for sin innsats.

Men vi skal ikke stanse der. Vi står nå på terskelen til den nye kommunen, og det kan være nyttig å minne om hva hensikten var med å opprette den. Ikke bare skal vi løfte hele den nye kommunen opp på det tjenestenivået vi har i «gamle» Sandefjord; vi skal skape et bedre sted å bo for alle våre innbyggerne.

For å nå dit må vi øke verdiskapningen i kommunen. Vi har derfor satt oss et høyt mål om å bli Norges beste kommune i næringsutvikling. Det trenger vi å bli for å kunne yte de tjenestene vi ønsker for våre innbyggere. Det vil heller ikke komme av seg selv. Og det er ikke en jobb som ordføreren kan gjøre alene.

Samtidig vil jeg at vi skal ha en sterkere politisk hånd på rattet i den nye kommunen. Administrasjonen gjør en utmerket jobb i sin rolle, som ligger i navnet administrasjon. Den skal administrere politikken som politikerne arbeider frem og vedtar gjennom den demokratiske prosessen. Velgerne har valgt hvem som skal være i posisjon og hvem som skal være i opposisjon. Det er posisjonen som driver gjennom vedtakene i de politiske organer og som først og fremst representerer den politikken som kommunen fører.

Kommunens politiske ledere må kunne besøke alle deler av vår nye kommune. Det tar tid bort fra deres ordinære jobb, og bortfallet av deres ordinære inntekt må erstattes. For eksempel må skolepolitikerne besøke skolene, helsepolitikerne besøke helse- og omsorgsinstitusjonene og de som skal utvikle nye steds- og byrom, må se og lære av andre steder og byer. På samme måte vil jeg at våre øvrige politiske ledere skal besøke relevante steder for deres politiske virksomhet.

Våre politiske ledere må reise ut og møte mennesker som kan bidra til å skaffe ny virksomhet til nye Sandefjord. Vi må kunne møte dem hvor og når det passer dem, i inn- eller utland. Til det vil vi først og fremst bruke våre egne politiske ledere, som vi tenker skal ta seg fri en eller to dager hver uke for å ha arbeidsplikt for vårt felles gode i kommunen.

Politikerne vil få ulike roller og oppdrag. Det er derfor naturlig at godtgjørelsen blir noe forskjellig etter hvilken funksjon den enkelte politiker får.

Det er vi som må ta initiativet til å utvikle idéer og presentere disse for mulige interessenter. Vi må ha mange følere ute samtidig, jobbe med forbindelser og skaffe kontakter. Tro meg, det vil i alle fall bli billigere enn å leie inn utenforstående konsulenter.

De fleste av våre politikere er kvinner og menn i sin beste arbeidsdyktige alder. De er i full jobb og har forpliktelser til familie, hus og hjem. Uten å få bortfallet av ordinær inntekt erstattet kan de ikke plutselig ta fri en dag eller to i uken for å diskutere for eksempel mulig flytting av en bedrift med 100 ansatte til Sandefjord.

Den som lykkes i et slikt oppdrag, har til fulle fortjent å få sin tapte arbeidsinntekt erstattet. Det blir ingen endring hvis ikke vi skaper den selv.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags