Disse faresignalene må du ikke overse hjemme

Denne må kastes. Årlig er batteriladere involvert i ti bygningsbranner i gjennomsnitt.

Denne må kastes. Årlig er batteriladere involvert i ti bygningsbranner i gjennomsnitt. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Er laderen misfarget eller glovarm? – Kast den, eller bytt den ut, råder forsikringsbransjen.

DEL

(Eikerbladet) Med stadig mer småelektronikk i norske hjem har vi hatt en kraftig økning i antall ladere. Det gir flere nestenulykker, småbranner og boligbranner.

– Vi kommer over de merkeligste ladestasjoner i hjemmet, ofte direkte brannfarlige, sier Øystein Øren. Han er senior storskadekonsulent i Frende Forsikring.

De siste årene har batteriladere vært årsak til et trettitalls boligbranner. Enten du lader på en snerten designlader eller kobler til i et sammensurium av ladere og ledninger, er rådet enkelt:

– Sørg for at du lader på et ikke-brennbart underlag, og hold brennbart materiale unna, oppfordrer Øren.

Ofte er det uoriginale ladere som er forbundet med brannfare, men også store leverandører som Apple har tilbakekalt flere ladere.

Oslo brann- og redningsetat er blant dem som har advart når det gjelder lading av mobil og nettbrett:

– Vær våken og til stede når du lader din mobil eller nettbrett, er den klare meldingen.

Saken fortsetter under bildet.

Foto:


 

Øystein Øren anbefaler at du sjekker ledninger og ladere med jevne mellomrom. Varmgang i ledninger og elektriske apparater er et sterkt signal om brannfare.

– Kjenn etter om det er uvanlig varmt, og bytt ut slitne ladere. Elektrisk utstyr som er defekt eller ødelagt, må repareres eller kastes, slår Øren fast.

Hvert år er batteriladere involvert i ti bygningsbranner i snitt. Det viser tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB). I tillegg kommer branner som beboerne slukker selv, og store mørketall fra nestenulykker som aldri blir varslet.

– Du utsetter deg for unødig risiko om du har strømkrevende apparater og småelektronikk på mens du sover, mener Øystein Øren.

– Giftige gasser fra apparatene er vel så farlig som flammene. Sover du, er det ikke gitt at du merker faren før det er for sent, sier han.

Det beste rådet er å la laderen være i fred om natten, hvis det er mulig.

– Vi er realistiske, vi vet at folk må lade. Men husk at apparatene trenger luft, påpeker Øren.

Elektriske apparater kan bli for varme om de ligger i sengen eller på sofaen. Legg dem på en glassplate, en gulvflis eller noe annet som ikke kan ta fyr. Aller helst skal du lade mens du er våken og kan følge med, og plugge ut når det er fulladet.

LES OGSÅ:

Voldshendelsen på Skotselv skole: – En personalsak 

Vår nye spillekspert spiller fem-seks timer om dagen 

Mangler fastleger i Øvre Eiker: – Jeg vil jo aller helst bruke tid sammen med pasientene 

Artikkeltags