– Hittil i år har det ikke vært det store trykket, men vi er redde for at mange katter vil bli funnet dumpet i tiden som kommer, sier lederen for Dyrebeskyttelsen i Sandefjord og Larvik, Berit Nilssen.

LES OGSÅ: – Alle som har et hjerte for dyr kan bli frivillige

Dumpe-sesong

Nilssen sier at mange katter får unger på vårparten, og at det er når ungene er blitt 10 – 12 uker gamle at mange av dem blir satt ut i skogen.

– Vi har heldigvis ikke hatt veldig mange tilfeller ennå, og det samme sier Dyrebeskyttelsen i Tønsberg og Horten, men vi er ikke trygge på at det ikke skal skje. Vi nærmer oss sesongen for dumping nå, sier hun.

LES OGSÅ: Maiken tok vare på dumpet kattunge: – Det er rett og slett forkastelig

Mor og barn

Berit Nilssen forteller at det nye er at de oftere enn før finner kattunger sammen med mødrene sine.

– Det er også flere villkatter som dukker opp, gjerne ved hytteområder og campingplasser, hvor de kan finne mat, sier hun.

LES OGSÅ: Å forlate katten for å dø kan koste deg dyrt

Slippes for tidlig

Nilssen sier mange er villige til å stille opp for katter som trenger et hjem.

– Her forleden hadde vi to helt små katter som ikke hadde noen mor. Da var det en katteeier med en katt som akkurat hadde fått unger selv som tok dem til seg. Folk er flinke til å stille opp, enten ved å ta til seg en katt eller å fungere som et fosterhjem, sier hun.

Nilssen sier det er viktig at folk ikke tror det er gratis å ha en katt. Den skal vaksineres, kastreres og helst få en chip i nakken.

– 90 prosent av de voksne kattene vi får inn mangler chip. Det mange katteeiere ikke vet er at en katt ikke skal slippes ut på egen hånd før det har gått ca. et år. Det er først da kattene har utviklet nok retningssans til å komme seg vel hjem, sier hun.