Denne «tatoveringen» kan redde nasjonaldagen

LURT TIPS: Det er fort å miste barn i folkemengden på 17. mai. Merk navn og nummer, så er sjansen stor for at man finner hverandre igjen fort.

LURT TIPS: Det er fort å miste barn i folkemengden på 17. mai. Merk navn og nummer, så er sjansen stor for at man finner hverandre igjen fort. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Det er ikke bare mobiler, kameraer og lommebøker som forsvinner på 17. mai. Små barn kan også komme bort i folkehavet på nasjonaldagen.

DEL

Men det finnes imidlertid en enkel løsning, nesten en forsikring som sikrer at voksne kan komme i kontakt med barnets pårørende raskt.

– Merk barna med navn og mobilnummer, skriv det på underarmen, inne i klærne eller på et armbånd. Det er også lurt å snakke med barna på forhånd slik at dere har en plan dersom man kommer bort fra hverandre, sier Øyvind Setnes, forebyggingsekspert i Tryg Forsikring.

LES OGSÅ: Voksenfest med Hvalkjæften på grunnlovsdagen

Snakk med barna på forhånd

Det kan det være fort gjort å miste et barn av syne i trengselen i sentrumsgatene.

Nysgjerrige barn kan spontant gå i en annen retning.

– Ofte finner barn tilbake til der de var, men er man flere voksne som leter kan det være lurt at én blir igjen der barnet forsvant. Det er også lurt å snakke med barna på forhånd, at de for eksempel vet at de bør kontakte en politimann hvis de kommer bort fra mamma og pappa, sier Setnes.

Han har listet opp følgende huskeliste for 17. mai:

  • Merk barna med barnets navn og mobilnummeret til en av de pårørende. Det beste er å skrive med vannfast tusj på underarmen. På et armbånd eller på klærne er også bra.
  • Fortell barna hvorfor dere gjør dette, at de kan be politi eller andre voksne om hjelp til å ringe mamma eller pappa ved å vise de armen med mobilnummeret.
  • Snakk med barna på forhånd. Avtal hva man skal gjøre – enten bli stående på samme sted eller gå til et bestemt møtested hvis dere kommer bort fra hverandre.
  • Større barn bør lære seg deres egen adresse samt foreldrenes fornavn og etternavn.

Dersom man kommer bort fra hverandre, hold hodet kaldt – det ordner seg:

  • Er det mer enn én voksen i følget, er det viktig at noen blir igjen på samme sted. Ofte finner barn tilbake til der de var.
  • Hvis dere har en avtale om hvor dere skal møtes, gå dit.
  • Ser du politi i nærheten, ta kontakt. Barna går ofte der det er politifolk eller en politibil.
  • Ring politiet. På 17. mai har politiet kontakt med Røde Kors-stasjonene for bortkomne barn i flere av de store byene.

Artikkeltags