2.000 mobiler stjålet i Sandefjord – litauere tatt 110 mil unna med 400 av dem

1) Tyver stjal 2000 mobiltelefoner helgen 8.-10. oktober. 2) To litauere tok fergen fra Stockholm til Riga i Latvia. 3) 19. oktober stoppet tollere i Riga to litauere med ca 400 mobiltelefoner i bilen. Minst 277 stammer fra innbruddet i Sandefjord. 14. desember overleverte latvisk politi de to litauerne til politiet i Vestfold.  4) Litauerne var bare 90 km unna grensa til hjemlandet da de ble tatt. Klikk på bildet for større format. KARTGRAFIKK: TØNSBERGS BLAD

1) Tyver stjal 2000 mobiltelefoner helgen 8.-10. oktober. 2) To litauere tok fergen fra Stockholm til Riga i Latvia. 3) 19. oktober stoppet tollere i Riga to litauere med ca 400 mobiltelefoner i bilen. Minst 277 stammer fra innbruddet i Sandefjord. 14. desember overleverte latvisk politi de to litauerne til politiet i Vestfold. 4) Litauerne var bare 90 km unna grensa til hjemlandet da de ble tatt. Klikk på bildet for større format. KARTGRAFIKK: TØNSBERGS BLAD Foto:

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

To litauere hadde med seg cirka 400 mobiltelefoner som var stjålet fra Telefast på Kullerød i Sandefjord, da de ble stoppet av tollere kun 90 km unna hjemlandet.

DEL

Onsdag ble to litauere fremstilt for fire ukers varetektsfengsling i Tønsberg tingrett, etter at de i oktober ble stanset av tollere da de kjørte i land i Riga i Latvia.

I lasten hadde de cirka 400 mobiltelefoner stjålet  i Sandefjord – 1.100 kilometer unna.

Del på Facebook

Se hele fluktruten på kartet nederst i saken

Tatt i tollkontroll i Riga

Mandag 11. oktober oppdaget ansatte i Sandefjord-firmaet Telefast at over 2.000 mobiltelefoner til en samlet verdi på mellom fire og fem millioner kroner stjålet i løpet av helgen.

19. oktober stanset latviske tollere to litauere som kjørte iland fra en ferje fra Stockholm. I bilen hadde de cirka 400 mobiltelefoner.

Politiadvokat Ingvild Greve opplyser at det er bekreftet at 277 av dem stammer fra innbruddet i Sandefjord, skriver Tønsbergs Blad, som dekket saken i tingretten.

Nå skal Grenseløs-etterforskere starte med avhør av de to.

Politiet vet ikke om de to var med på innbruddet eller om de var engasjert til å kjøre tyvegods til Litauen.

Utlevert til Norge

Tirsdag tok fire polititjenestemenn fra Vestfold ferje fra Stockholm til Riga hvor de fikk de to litauerne overlevert: Politiet fikk også med seg de cirka 400 mobiltelefonene.

– Det var en kort og effektiv utlevering, sier politiinspektør Trond Templen Grave som leder Seksjon Grenseløs i Vestfold-politiet.

Politiinspektør Kjell Johan Abrahamsen som leder Samarbeidsprosjektet Grenseløs, er svært fornøyd med at de to ble arrestert i Latvia før da rakk å kjøre til hjemlandet.

– Det er uvanlig at et land utleverer egne borgere. De ville nok kunne blitt straffeforfulgt i Litauen, men vi hadde neppe fått dem til Norge.

LES OM hvordan Grenseløs-gruppen arbeider for å få ned antall innbrudd

og 25 prosent færre villainnbrudd

Nekter straffskyld

Politiet har siktet de to litauerne for grovt tyveri fra Sandefjord-firmaet, subsidiært heleri av tyvegods fra samme firma.

– Min klient stiller seg uforstående til siktelsen. Han har ikke noe kjennskap til dette og erkjenner ikke straffskyld, sier advokat Kåre Gjølberg som forsvarer den ene av litauerne.

– Hva har han forklart om mobiltelefonene som var i bilen?

– Hva han har forklart ønsker jeg ikke opplyse, sier Gjølberg.

Han forteller at klienten begjærte å bli løslatt.

Advokat Espen Skjerven, som forsvarer den andre litaueren, sier det samme som Gjølberg.

– Han sier han ikke har noe med tyveriet å gjøre, og han erkjenner ikke straffskyld.

Her kan du se hele fluktruten til litauerne. Trykk på de blå punktene for å få detaljert informasjon. 


Vis Litauernes fluktrute i et større kart


Artikkeltags