Gå til sidens hovedinnhold

Nesten 1 av 2 mener det drikkes for mye rundt barn på nyttårsaften

Artikkelen er over 2 år gammel

– Ikke la årets siste dag bli en dag med vonde minner for barna, råder Randi Hagen Eriksrud, generalsekretær i alkovettorganisasjonen Av-og-til.

I en undersøkelse gjennomført av Respons Analyse på oppdrag fra alkovettorganisasjonen Av-og-til oppgir nesten halvparten at de mener det drikkes for mye rundt barn på nyttårsaften.

– Desember er den måneden vi kjøper mest alkohol, og nyttårsaften er for mange selve kronen på verket. Da skal vi slå på stortromma. Samtidig er dette en dag hvor barna får være ekstra lenge oppe, og får med seg mer av festen. Da må vi gjøre det vi kan for at de også får gode nyttårsminner, sier generalsekretær Randi Hagen Eriksrud i Av-og-til i en pressemelding.

Ubehagelig for barna

Hun er opptatt av å minne om at beruselse oppfattes ulikt hos barna enn hos oss voksne.

– Effekter av alkohol som vi gjerne setter pris på, for eksempel at vi ler mer, snakker høyere eller blir litt røde i kinna, kan oppleves mer ubehagelig for barna. De ønsker seg foreldre som er forutsigbare og oppfører seg som de pleier, sier Eriksrud.

LES OGSÅ: Flere har tyvstartet feiringen – det kan koste dem dyrt (+)

Trenger mamma eller pappa

Hun tror nyttårsaften kan være en kveld der barna setter ekstra pris på å klemme litt ekstra hardt i mamma eller pappas hånd. Nyttårsaften kan i seg selv være ligg skummel, med raketter, smell og kan noen ganger oppleves litt kaotisk.

– Om mamma eller pappa i tillegg drikker på en sånn måte at det blir ubehagelig, kan det som skulle være koselig oppleves vondt. Samtidig handler det om sikkerhet. Fyrverkeri innebærer alltid en risiko. Derfor er nyttårsaften en dag hvor det er ekstra viktig å være klar i hodet, sier Eriksrud.

Hun oppfordrer voksne til å huske på barna under nyttårsfeiringen.

– De kan ikke gå hjem fra festen når de synes stemningen blir dårlig, men er helt prisgitt hvordan vi voksne oppfører oss. Sørg for å gi dem gode og fine minner fra årets siste dag. Tenk over hvor mye du drikker, så barna slipper, råder Eriksrud.

LES OGSÅ: Disse utestedene arrangerer nyttårsfest: – Dette har blitt kjent som en fest av dimensjoner (+)

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.