Gode nyheter for allergikere som sliter i pollensesongen

EN PILLE MOT DET SOM ER ILLE: Nå kommer det en pille som skal hjelpe pollen-allergikere.

EN PILLE MOT DET SOM ER ILLE: Nå kommer det en pille som skal hjelpe pollen-allergikere. Foto:

Av

Atsjo! En pille kan gjøre livet litt enklere for de som er plaget med bjørkepollen-allergi

DEL

Er du en av de mange nordmenn som sliter med allergi? Som klør ekstra i øynene, nyser og plages av bjørkepollen? Nå kommer en god nyhet til deg.

Pille mot bjørkepollen

Legemiddelverket har nå godkjent en vaksinepille for dem som er allergiske mot bjørkepollen, skriver NTB.

Seniorrådgiver i Astma- og allergiforbundet, Anna Bistrup, synes dette er gledelige nyheter.

– Det vil gjøre det enklere å få en god behandling for dem som har alvorlig bjørkepollenallergi. Behandlingen er rettet mot selve årsaken til allergien, ikke bare symptomene.

Behandlingsform som er tilgjengelig for alle

Frem til nå har den godkjente behandlingsformen for bjørkepollen-allergi vært i sprøyteform. Bistrup sier til NTB at behandling med piller vil spare pasienter og helsemyndighetene for mye ressurser.

Medisinselskapet ALK er de som står bak pillen som har fått navnet Itulazax. Denne pillen skal altså brukes i behandlingen av allergisk rhinitt.

– En pille som behandlingsform gjør det mer tilgjengelig for flere, sier Bistrup.

Allergisk rhinitt  og allergisk konjunktivitt

  • Rhinitt er forårsaket av spesielle allergener som for eksempel gresspollen, trepollen, dyr, husstøvmidd og muggsopp
  • Symptomer på rhinitt kan være nasal kløe og irritasjon. Rikelig vandig sekresjon, tett nese, nedsatt luktesans, nysing. Ofte kan en ha allergisk konjunktivitt samtidig.
  • Allergisk konjunktivitt er ofte forårsaket av allergener som pollen, dyrehår, kosmetika eller øyedråper
  • Symptomer på allergisk konjunktivitt kan være bilateralt røde øyne som klør. Vandig sekresjon, eventuelt ødem i og rundt øyet. Noen gang kan det ses et tørt brunrødt eksem i øyets omgivelser. Andre eventuelle symptomer kan være tett og rennende nese, nysing og dyspné.


Kilde: www.lvh.no

Godkjent for voksne

Ifølge Anna Bistrup er allergi økende i befolkningen og derfor er det viktig at flere pasienter blir klar over de ulike behandlingsformene som finnes på markedet.

Itulazax er godkjent for voksne som har kraftig pollenallergisk rhinitt eller konjunktivitt. Behandlingen med pillene skal pågå i tre år og allergikere skal ta én pille om dagen.

– Det er positivt at vi nå kan tilby bjørkepollenallergikere, som tidligere ikke har fått tilstrekkelig lindring ved bruk av symptomlindrende legemidler, en ny vaksinasjonsbehandling som kan tas hjemme, sier Peter Arvidsson, som er medisinsk ansvarlig i ALK i Norden.

Én million nordmenn med pollenallergi

Arvidsson er glad for at myndighetene også har anerkjent produktet for kvaliteter gjennom hele trepollensesongen og ikke bare under bjørkesesongen.

Ifølge ALK er de kliniske studieresultatene, som ligger til grunn for søknaden som selskapet sendte inn, de mest overbevisende de noen gang har hatt i forbindelse med allergivaksinasjonsstudier.

Det finnes om lag én million av den norske befolkningen som har forskjellige former for pollenallergi. Legemiddelverkets godkjenning omfatter pasienter med historisk allergibesvær på tross av symptomlindrende medisin.

Artikkeltags