– Jeg synes det er veldig vondt at en gutt skal oppleve at nesten ingen kommer i bursdagen hans. Man skal ikke behandle hverandre sånn, sier Astri som kommer fra Haugesund.

– Barn er stadig med på arrangementer på fritiden, og når det er en elev i klassen som arrangerer bursdag så må man komme. Man trenger ikke være 11 år for å synes at det er sårbart at to av 16 dukker opp. En voksen hadde også reagert på det. Men det erveldig sårbart når man bare er et lite barn, legger Astri til.

Mellom

Sandefjords Blad omtalte saken om bursdagsselskapet i Sandefjord først 10. februar, etter at stemoren til én av de to bursdagsgjestene reagerte på at så få dukket opp i bursdagen uten å si fra på forhånd.

– Stesønnen min var veldig lei seg på bursdagsbarnets vegne, som selvfølgelig var skuffet. Det er naturlig at noen glemmer det, men ikke 12 på én gang. Dette er bevisst mobbing fra klassekamerater, og fryktelig dårlig gjort, sa stemor Janne Melbø til Sandefjords Blad.

Melbø hyller Astris engasjement på Facebook og takker for alle fantastiske tilbakemeldinger.

– Jeg synes det hun gjør er helt fantastisk. Vi skulle hatt flere som henne, sier stemoren, som forteller at hun har fått flere henvendelser fra folk som vil engasjere seg eller gi den mye omtalte bursdagsgutten fra Sandefjord en hyggelig melding.

– Vi har for eksempel vært på besøk hos Sandefjord Fotball. Der lunsjet vi med fotballspillerne, fikk omvisning i garderobene og på stadion, og så fikk gutta selvfølgelig noen autografer, forteller Melbø.

Samler inn penger til gave

Da Astri Pedersen leste om saken, bestemte hun seg fort for å engasjerer seg. For to dager siden opprettet hun Facebook-siden, «Gave til gutten som klassen sviktet til bursdag», der hun inviterer folk til å bidra til bursdagspresangen ved å sette inn en selvvalgt sum penger på en konto.

I skrivende stund har 53 meldt seg på. Det er forløpig uvisst hvor mye penger som har kommet inn.

LES OGSÅ: Foreldre må ta ansvar for at ingen blir stående utenfor

Planen er at gutten fra Sandefjord skal få alle pengene som kommer inn og kjøpe noe han ønsker seg.

– Er det riktig å engasjere seg ved å gi gutten en gave?

– Nei, egentlig ikke. Men jeg tenker at jeg vil gjøre alt jeg kan for at den gutten skal få smilet tilbake, svarer Astri.

Vant til å glede andre

50-åringen er nemlig vant til å glede andre. Hun har jobbet med hjelpearbeid i 13 år. Innsatsen har hun blant annet fått Kongens fortjenstemedalje for.

Tilsammen har Astri gjort stas på 377 nordmenn.

– Det har vært alt fra kreftsyke barn til en kvinne som hadde vært gjennom en tøff slankeoperasjon. Jeg har for eksempel overrasket noen med en utenlandsreise på jobben deres. Alle har fortjent det, sier hun.


Den første saken hun engasjerte seg i var å hjelpe et par som ville ut av rusmiljøet og leve et normalt liv med egen bolig.

– Da gikk jeg fra butikk til butikk for å få sponsorer. Til slutt fikk jeg samlet inn 100.000 kroner, forteller hun.

Nå driver Astri hjelpeorganisasjonen «Hjerte for mennesker» og har mulighet til å hjelpe så mange på grunn av et godt samarbeid med flere sponsorer. 

Les hva SB mener om saken: Ingen barn er like – men bursdag skal de ha

Gir guttene i Sandefjord en drømmedag

I tillegg til kronerullingen, har Astri Pedersen sørget for at gutten fra Sandefjord, og de to guttene som kom i bursdagen hans, får en opplevelsedag på Torp Sandefjord lufthavn fredag. Guttene skal blant annet på helikoptertur, få sitte på i brannbil og besøke brannstasjonen på flyplassen.

Facebook-siden vil være tilgjengelig ut mars. Da får flere mulighet til å bidra, mener Astri, som tenker på at det er vinterferie i skrivende stund.