Problemene som førte til full stans i flytrafikken til og fra Norge er løst

Av

Datanettverket som gir Avinors systemer informasjon om flyginger som skal trafikkere i norsk luftrom var nede.

DEL

Alle avganger og ankomster ble stanset fredag morgen.

Oppdatering: De tekniske problemene som førte til full stans i flytrafikken i morgentimene er nå løst. Trafikken går etter hvert som normalt, men det vil bli noen følgeforsinkelser utover dagen.

Full stans

Gjelder dette flytrafikken i andre land også?

– Nei, dette gjelder kun norsk luftrom.

– Har dere funnet ut hvor feilen ligger?

– Vi jobber på spreng med å finne ut nøyaktig hvor. Vi vet at det er i utlandet et sted, svarer hun og hun kan følgelig ikke svare på hvor lang tid det vil ta før trafikken inn og ut av Norge kan startes igjen.

– Vi beklager de ulempene dette måtte medføre, og kommer tilbake med mer informasjon så fort som mulig.

Feilen ligger i England

Avinor vil komme med løpende oppdateringer om hendelsen, og hvilke konsekvenser den får på avinor.no.

– Vi ber passasjerer forholde seg til denne informasjonen samt informasjon de får fra sitt flyselskap, sier Ulverud.

Til NTB sier Ulverud at problemet ligger i England.

– Vi vet at datasystemet som er nede, befinner seg der, men vi det ikke hva feilen er. Vi jobber selvfølgelig med å utbedre dette, men vi vet ikke hvor lang tid det vil ta før feilen er funnet og eventuelt rettet, sier Ulverud.

– Vi har spurt om dette gjelder andre land, men beskjeden er at det bare er Norge som er rammet. Dette systemet leverer informasjon om alle flygninger i norsk luftrom, som flygeledere og kontrollsentre er avhengig av. Så lenge vi ikke har denne informasjonen, er vi nødt til å stanse trafikken, forklarer hun.

Forsinkelser på Torp

Fra Torp flyplass er det kun flyet til København som går som normalt akkurat nå.

Markedssjef ved Torp, Tine Kleive-Mathisen opplyser til Sandefjords blad at feilen rammer all flytrafikk – både inn- og utlandsreiser.

Avinor melder dette på Twitter klokken 06.15: 
Tekniske problemer løst. De tekniske problemene som førte til full stans i flytrafikken i morgentimene er nå løst. Trafikken går etterhvert som normalt, men det vil bli noen følgeforsinkelser utover dagen.

Nå er luftrommet åpnet og i normal drift igjen. Kleive-Mathisen opplyser imidlertid at problemene i dag tidlig har ført til noen forsinkelser på de senere avgangene.

– Hovedsaklig var det de fem første flyene til henholdsvis København, Bergen, Amsterdam, Stavanger og Trondheim som ble berørt. Noen avganger utover dagen kommer også til være noe forsinket som følge av den tekniske feilen, sier hun til Sandefjords Blad.

UTSATT: Slik ser avgangstavla til Torp ut i 06-tiden fredag morgen.

UTSATT: Slik ser avgangstavla til Torp ut i 06-tiden fredag morgen. Foto:

Artikkeltags