– Det er en mild form for dyremishandling å ha hund i bånd

Misfornøyd: Leder i Vestfold jeger- og fiskerforbund, Bjørn Corneliussen, mener Sandefjord kommune må endre den nåværende båndtvangforskriften. FOTO: ERIK ANDREASSEN

Misfornøyd: Leder i Vestfold jeger- og fiskerforbund, Bjørn Corneliussen, mener Sandefjord kommune må endre den nåværende båndtvangforskriften. FOTO: ERIK ANDREASSEN Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Lederen i Vestfold jeger- og fiskerforbund mener de nåværende båndtvang-reglene er uklare og må endres.

DEL

– Båndtvang er en mild form for dyremishandling, fastslår Bjørn Corneliussen.

Han understreker at hunder er skapt for å løpe.

– Det er én ting med små hunder som er såkalte veskehunder. Men det er annerledes med en større hund som trenger mye trim, sier han.

Uklare regler

Dagens lokale båndtvangforsrkift sier at alle hunder må leies i bånd på offentlige områder som benyttes mye til rekreasjon, lek og idrett.

– Den kommunale forskriften er veldig vag og dårlig utformet. Den skaper konflikter. Politikerne burde skjerpe seg og skrive nøyaktig hvor det er lov til å hunder løse, og hvor det ikke er lov, sier Corneliussen.

Han håper det blir gjort noe med saken etter høstens kommunevalg.

– Hvis politikerne velger at det skal være båndtvang på enkelte turområder som Folehavna, er det greit. Men man kan ikke forvente at folk skal gå med bikkja i bånd hvis de går på jorder eller i skogen ved siden av. De må rett og slett presisere bedre, sier Corneliussen.

Han er enig i den nasjonale båndtvangen som varer fra 1. april til 20. august.

– Men man ser fram til at båndtvangen er slutt, slik at man kan lufte bikkja. Det er nesten som 17. mai for oss hundeeiere, når båndtvangen er over, sier hundeentusiasten.

Har blitt sjikanert

Han tror tydeligere regler vil gjøre det enklere både for hundeeiere og de uten hund.

– Noen er redde og må få lov til å ha steder hvor de føler seg trygge, mens vi med hund må ha steder hvor vi kan få ta av båndene, sier han.

LES OGSÅ: «Men han er jo så snill!»

Corneliussen fatter ikke hvordan «områder som benyttes mye» skal defineres.

– Skal man liksom stå og krangle om et område er populært eller ikke? Hvis man har klarere retningslinjer unngår man de situasjonene. Dagens forskrift er problematisk, sier Corneliussen.

Han forteller at han gjentatte ganger har blitt sjikanert når han har latt sine egne hunder gå uten bånd.

– Det kan stå folk på den andre siden av et jorde og brøle over til meg. Det er veldig uhyggelig. Når man er ute på tur, vil man ikke ha det sånn, mener han.

Sandefjord langt bak

For hundeklubber og organisasjoner finnes det riktignok muligheter for å få fritak fra båndtvang. Det finnes også en hundepark i Stokke.

– Vi trenger flere privatområder som er inngjerdet i Sandefjord. Det er ikke så vanskelig å få til, og det finnes tross alt mange andre steder. Bare se på den vestlige delen av Frognerparken i Oslo, sier Corneliussen.

Han påpeker også at problemet med løshunder er mindre enn tidligere.

– I dag har vi nesten ikke løshunder. Hvis vi går 10–15 år tilbake, var det løse hunder som streifet rundt i byen og overalt. Det problemet har vi ikke i Sandefjord nå, understreker Corneliussen.

Politikere er positive til hundepark

Bjørn Ole Gleditsch (H) skal snart i et møte for å diskutere temaet.

– Vi har fått en henvendelse som går på nettopp dette, og vi skal møtes om ikke lenge, sier ordføreren.

Gleditsch er positiv til en innhegning for hunder, og refererer til det private aktører har satt opp i Stokke. Arild Theimann (Ap), synes også at man burde kunne finne et område som kan brukes som hundepark i Sandefjord.

– Jeg er opptatt av hundevelferd. Har man hund, har man også et ansvar for at den skal få være hund. Hvis en hund går i bånd hele dagen, får den ikke brukt sansene sine. En hund skal utforske. Det må den få lov til å gjøre uten bånd, sier Theimann, som er tidligere hundeeier.

Må også ta hensyn til de som er redde

Samtidig er han opptatt av de mange som er redde for hund.

– De må få anledning til å bruke friområdene i byen, uten frykt for å møte en løs hund, sier han, et syn som også støttes av ordføreren.

Siden kommunens båndtvangforskrift kan åpne for forskjellige tolkninger, mener Theimann at politikerne burde se på saken på nytt.

Gleditsch sier at kommunens båndtvangsregler gjelder på kommunale områder med opparbeidede stier og på steder med offentlig ferdsel.

– I private skoger og utenom stier og parker følger man de vanlige reglene for båndtvang, sier ordføreren, som selv er hundeeier.

Artikkeltags