Gå til sidens hovedinnhold

To skoler granskes etter mobbeklager

Artikkelen er over 8 år gammel

Mens Per ble mobbet til han ble illsint, ville Even bare dø. For begge endte mobbingen i skolebytte. Nå granskes skolene av fylkesmannen.

Sandefjords Blad har fortalt hvordan Per etter flere år som syndebukk i konfliktsituasjoner følte seg mobbet ut av skolen han var elev ved i Sandefjord. Han går nå på en annen skole i Sandefjord og har det mye bedre.
En annen gutt, Even, opplevde også mobbing. Han var elev ved en annen skole enn Per. For en tid tilbake ga familien opp – de flyttet til en annen kommune.

– Vurderer alltid saken

I begge tilfellene har foreldrene klaget til Fylkesmannen i Vestfold – de mener skolene i Sandefjord har sviktet guttene gjennom brudd på opplæringsloven. Ifølge loven har alle elever rett til et godt psykososialt miljø der de kan oppleve trygghet og sosial tilhørighet.
Odd Endresen hos fylkesmannen bekrefter at det er åpnet tilsyn mot de to skolene i Sandefjord.

– Når foreldre henvender seg til oss fordi de er misfornøyde med hvordan skolen har håndtert eksempelvis mobbing, vurderer vi alltid saken. Dersom opplysningene vi får, tyder på noe alvorlig, åpner vi tilsyn. Vi henvender oss til kommunen og ber om en redegjørelse. I tillegg kan det være aktuelt å innhente ytterligere opplysninger, for eksempel fra foresatte, sier Endresen.

LES OGSÅ: Rektoren er taus

– Han ville bare ta livet sitt

På grunnlag av dokumentasjon skal fylkesmannen vurdere hvorvidt de to aktuelle skolene i Sandefjord har opptrådt korrekt i forhold til lover og forskrifter.
Foreldrene til Even mener skolen har forsømt seg grovt overfor sønnen deres.
– På et tidspunkt ville han ikke tilbake til skolen. Han ville bare ta livet sitt, sier moren.
Hun synes det er svært vondt å fortelle hva sønnen har opplevd, men beskriver en lang rekke fysiske og verbale angrep, blant annet: Kalt idiot og dum i hodet, blitt holdt fast og sparket, fått et kne i tinningen som medførte hjernerystelse, stukket med blyanter, fått brist i ribbeina etter slag, vridd rundt håndleddet, slått i hodet, utsatt for kvelertak, vridd om foten og verbalt hakket på gjentatte ganger.

SKOLESJEFEN: – Ikke alvorlig i seg selv

BARNEOMBUDET: - Det er slett ikke vanlig at mobbesaker blir til tilsyn.

– Ble sett på som skurken

– Til slutt ga han opp å si ifra. Det var ingen som trodde på ham eller tok tak i det likevel, og mobberne fikk aldri noen straff, hevder moren.
I likhet med tilfellet Per, meldte skolen Evens foreldre til barnevernet.
– Det er vondt å bli sett på som skurken fordi man prøver å redde barnet sitt, sier moren.
Barnevernet og fastlegen støttet foreldrene i at Even burde bytte skole. Det begrunnes i at ikke bare Even, men hele familien, har store påkjenninger som følge av konflikten og det dårlige samarbeidsklimaet mellom hjem og skole.

«Trist og mimikkløs gutt»

Legevaktslegen som tok imot Even da ribbeinet brast etter slag, skriver at han er bekymret for gutten. Barnevernets kurator, som hadde en samtale med Even, beskriver ham i sin rapport.
SB har lest dokumentasjonen fra en rekke kilder. Når moren skal kommentere beskrivelsene fra legevakta og barnevernet, er det så smertefullt at hun ikke kan la være å gråte.
– Når legevaktslegen, et vilt fremmed menneske, kan se at han er sterkt preget og trist, og skolen – der han har vært elev i flere år – ikke vil vedgå det, forteller det alt, forteller moren.
I barnevernskurators beskrivelse heter det: «Han er flat og mimikkløs i ansiktet. Ingen smil eller ansiktsuttrykk følger det han snakker om. (Barnets virkelige navn) har ikke øyekontakt med kurator i samtalen. Han ser bort og ned».
Videre skriver hun at han sier at det er en guttegjeng i klassen og at han ikke passer inn der. Han forteller at han har blitt mobbet for klær og sko av alle guttene i klassen, samt blitt slått og sparket og holdt i skolegården. Han sier at ingen ser dette, de voksne følger ikke med.

LES OGSÅ: Skoler risikerer kun «ripe i lakken»

«Livet har ingen mening»

Gutten forteller kurator at han er lei seg hver dag og at han gråter mye. Han sier at livet ikke har noen mening. Han sier at han ønsker å ha det hyggelig på skolen. Han mener at det ikke hjelper å bytte klasse, da det er like ille i alle klassene.
Moren føler hun går i stykker innvendig når hun leser hvordan ukjente mennesker vurderer gutten hennes. Hun er fortvilet og sorgtung over hva Even og familien har opplevd. Nå har hun mer eller mindre resignert:
– For fortsatt sier rektor at alle barn på skolen har det bra, hevder moren.


LES OGSÅ: – Noen må si ifra: Nok er nok

LES OGSÅ: 
Frykter flere skoler svikter mobbeofre

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.