Sandefjord har pilleberedskap mot atomulykker: – Vi har bestilt 18.600 tabletter

PILLEBEREDSKAP: – Ved en hendelse, terror, brann eller eksplosjon i en reaktor, er rådet at folk skal holde seg inne til faren er mindre, sier kommuneoverlege Ole Henrik Augestad i Sandefjord. Bildet er fra 2014.

PILLEBEREDSKAP: – Ved en hendelse, terror, brann eller eksplosjon i en reaktor, er rådet at folk skal holde seg inne til faren er mindre, sier kommuneoverlege Ole Henrik Augestad i Sandefjord. Bildet er fra 2014. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Mens de fleste kommuner i Norge ikke har bestilt jod-tabletter til innbyggerne i tilfelle utslipp av radioaktivitet, har Sandefjord et lager i beredskap.

DEL

Tirsdag meldte NRK at under halvparten av kommunene i landet har bestilt jod-tabletter i beredskap til innbyggerne.

Tablettene kan ifølge statskanalen hindre kreft i skjoldbruskkjertelen hos barn og unge under 18 år som utsettes for radioaktivitet som følge av en atomulykke. Tablettene skal også tilbys gravide og ammende kvinner.

Tirsdag kveld var det møte i helse-, omsorgs- og sosialutvalget i Sandefjord. Da ba utvalgsleder Bror-Lennart Mentzoni (KrF) administrasjonen svare på om jod er bestilt til folk i Sandefjord.

LES VÅR DIREKTERAPPORTERING FRA UTVALGSMØTET HER.

 Vi har bestilt 18.600 tabletter, svarte kommuneoverlege Ole Henrik Augestad.

Sandefjord har over 62.000 innbyggere. Augestad påpekte at tablettene først og fremst er til barn og unge, som ved et utslipp har størst risiko for kreft i skjoldbruskkjertelen.

– Ved en hendelse, terror eller brann eller eksplosjon i en reaktor, er rådet at folk skal holde seg inne til faren er mindre. Men kommunene har diskutert med Helsedirektoratet og Statens strålevern, og man ser at det er gunstigst at tablettene er tilgjengelig for åpne soner som barnehager, skoler etc.

Augestad trakk også fram momentet som handler om samtykke.

– For barn under 16 år må ha samtykke fra foreldrene. Hvis tablettene tas raskest mulig etter spredning, vil man hindre kreft i skjoldbruskkjertelen, understreket han.

LES OGSÅ: Ungdom får en ekstra helsesøster: – Vi har ikke en skolehelsetjeneste det skinner av.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 09:00.