I snart ett år har familien på fire bodd på Sri Lanka. Der har de jungelen bokstavelig talt rett utenfor døra. Dagen begynner med frokost blant aper, påfugl, slanger og ekorn på tunet.

«Skal vi i den rike delen av verden bare tjene mer penger», spurte mor og far seg hjemme i Sandefjord.

– Vi ønsket å bidra og å gjøre noe for verden, forteller Jørn Hammelow-Berg på telefon fra den tropiske øya sør for India.

For litt over et år siden satt han, kona og de to barna i stua i Sandefjord med verdenskartet foran seg. De ville gjerne ta et friår hvor de koblet seg av hverdagsrutinene i Norge og gjøre noe helt annet. Helst før barna på 9 og 11 ble for store. Flere land ble vurdert. Men så hadde de allerede bestilt en tre ukers ferie til Sri Lanka...

Fant noen med en lignende drøm

Jørn og kona, Charlotte Haughem, hadde allerede sjekket organisasjoner i Peru, Filippinene og Sri Lanka. Da de bestilte ferien på Sri Lanka, kom de i kontakt med en norsk dame som driver et reiseselskap sammen med sin singalesiske mann.

– Kanskje de visste noe om organisasjonen vi hadde funnet på Sri Lanka eller andre organisasjoner der vi kunne bidra, forteller Charlotte.

For de fleste lokale er det tøffe levevilkår på Sri Lanka. Det mange klager på i hverdagen i Norge, setter vi pris på at ikke er et tema her.

Charlotte Haughem, etter ett år på den tropiske øya

Det viste seg fort at det norsk-singalesiske ekteparet faktisk hadde gått med planer om å bruke noe av overskuddet fra reiseselskapet sitt til veldedige formål. Dermed møttes de i Oslo.

Møtet må sies å ha vært vellykket. Nå, 11 måneder senere, har de sammen startet hjelpeorganisasjonen New Use og har flere ting på gang. Med seg i bagasjen hadde Charlotte og Jørn lang arbeidserfaring innen utvikling og ledelse fra det private næringslivet i Norge.

– Vi ser at vi har truffet veldig bra med konseptet, forteller Jørn.

Konseptet var å starte en bærekraftig organisasjon med inntekter fra en gjenbruksbutikk, noe det nesten ikke finnes noen av i landet. Her kan turister donere klær og utstyr, og så kan både lokalbefolkningen og andre turister kjøpe det for en billig penge.

I tillegg har sandefjordsfamilien, ved hjelp av pengeinnsamling, bygget et hus til en fattig lokal familie. Nå kartlegger de en ny barnefamilie de ønsker å støtte, og har flere prosjekter på blokka.

– Vi har lagt ned mye arbeid i å markedsføre konseptet, og nå har vi blitt kontaktet av større selskaper om vi vil sette opp innsamlingsstasjoner til brukte klær og utstyr, blant annet i Colombo (hovedstaden journ.anm.), forteller Charlotte.

Les også: Kim (39) redder flyktninger: Får drapstrusler fra hele verden

Tuk-tuk og surfing

Et kvarters kjøretur med familiens tuk-tuk er det som må til for å få barna til skolen. Det har blitt mye farting med tuk-tuk'en, som har vært familiens eneste framkomstmiddel.

– Barna har fått verdifull erfaring fra en ny kultur. De går på en internasjonal skole med lærere fra mange trossamfunn, og elever fra hele verden er en del av deres omgangskrets, forteller mor og far.

Hverdagen på den tropiske øya har ført familiemedlemmene tett på hverandre. Det blir tidlig mørkt så nær ekvator, og det er ikke vanlig med aktiviteter utenfor hjemmet på kveldene.

– Vi har nok gått hverandre litt på nervene iblant. Men vi har hatt det mindre travelt også. Alt det vi bruker mye tid på i Norge, det har vi ikke her, forteller Charlotte og Jørn.

I Sandefjord var sønnen Isak (12) fotballfrelst. Nå har han blitt en racer til å surfe.

– Han har surfet veldig mye her. Mens vi har sittet på stranda og snakket med andre familier og drodlet over jobbideer, så har han surfet, forteller Charlotte.

Ingen i-landsproblemer

En helgetur til en av øyas beste surfesteder står på programmet før de i desember vender nesa mot Norge igjen. Den siste tiden på øya bruker de også til å lære opp dem som skal ta over driften av butikken.

Ett år i et så annerledes land, gjør at familien tar med seg nye perspektiver hjem i bagasjen.

– For de fleste lokale er det tøffe levevilkår på Sri Lanka. Det mange klager på i hverdagen i Norge, setter vi pris på at ikke er et tema her, sier Charlotte.

Les også: Sandefjording gjør internasjonal suksess med gripende dokumentarserie