– La barna ta med bamsen til Blålysets Dag. Røde Kors vil gi bamsen en «helsesjekk»

LIVSVIKTIG: Røde Kors lærer bort førstehjelp, noe som kan være livsviktig i en kritisk situasjon.

LIVSVIKTIG: Røde Kors lærer bort førstehjelp, noe som kan være livsviktig i en kritisk situasjon.

Artikkelen er over 2 år gammel

Hold av lørdag 28. april hvis du synes det er spennende å møte politiet, brannvesenet og ambulansetjenesten. Mellom klokka 11.00 og 14.00 arrangeres Blålysets Dag, og da er det mulig å sette seg inn i en utrykningsbil og få forklart hvordan den fungerer.

DEL

– Blålysets Dag har vært et fast innslag i Byparken i flere år, og de er veldig populære – særlig for de aller yngste. Utrykningsenhetene viser fram kjøretøyene sine, og svarer på spørsmål, forteller daglig leder Elisabeth Teien i Sandefjord Byen Vår AS.

Den eneste «faren» med utrykningskjøretøyene denne lørdagen, er at de kan forsvinne fra stedet i en fei: Både politiet, brannvesenet og ambulansene sender nemlig vaktlagene sine til arrangementet – og det betyr at de må rykke ut dersom det skulle skje en ulykke, en brann eller lignende.

Da må de hjelpe de som trenger det.

Røde Kors demonstrerer førstehjelp

Men en som ikke må dra på utrykning, er Røde Kors og Norske Kvinners Sanitetsforening.

– Røde Kors har de siste årene dokumentert hvordan man skal drive førstehjelp, dersom man skulle komme i en akutt situasjon der noen trenger hjelp. Dette har vært populært, for man vet aldri når man får bruk for slik kunnskap. Det skaper trygghet, sier Teien.

Røde Kors skal ha flere aktiviteter denne dagen, og de vil også ta med seg ATV'en sin. Den brukes for å komme fram i vanskelig terreng. Røde Kors kommer også med Bamsesykehuset fra Larvik denne dagen.

Og Røde Kors har et helt nytt tilbud til alle barn som er glade i bamser:

- Bamsedoktoren til Røde Kors kan foreta helsesjekk på kosebamser i alle fasonger. Her vil vi også kunne utføres mindre «operasjoner» som sying, spjelking og lignende. Så la barna ta med ynglingsbamsen sin til en «kontroll», sier korpsleder Sigbjørn Ljusnes i Røde Kors.

Sanitetskvinnene blir et nytt bekjentskap

Et helt nytt bekjentskap denne dagen, blir Norske Kvinners Sanitetsforening. De stiller med en veteranbuss, som vil være smykket i maiblomster.

– Mange vil sikkert huske at «alle» biler hadde maiblomst i grillen for en del år tilbake, sier Teien.

Sanitetskvinnene har en liten overraskelse til de aller yngste også.

– De vil ha eventyrstund, der de skal lese eventyr for barna. Det vil sikkert bli populært. Da kan de voksne samtidig høre på hva sanitetskvinnene jobber med og for, sier Teien.

Viser fram utrykningskjøretøyene

Utrykningsenhetene - politi, brann og ambulanse - viser fram bilene sine, og forteller hvordan de forskjellige tingene i bilene brukes. Både politiet, brannfolkene og ambulansearbeiderne vil fortelle om arbeidet det arbeidet de gjør.

– Slikt skaper trygghet hos publikum, og gjør arbeidet til utrykningsenhetene kjent, sier Teien.

– Det er kanskje obligatorisk med en test av blålys og sirene når de unge får sitte i utrykningsbilene?

– Blålyset setter de nok på, men ikke sirenene, smiler Elisabeth Teien.

Artikkeltags